Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTBE

Kan din deodorant göra dig sjuk?

30 mar, 2016 
Är det farligt att använda deodorant? Vi reder ut begreppen.
Antiperspiranter innehåller aluminium som i höga halter kan skada hälsan. Borde vi oroa oss för vad vi rollar under armarna? Ja, kanske. Här är de senaste forskningsrönen!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I slutet av 90-talet spred sig ryktet som en löpeld på internet: Antiperspiranter orsakar bröstcancer. Larmet handlade om att det aluminium som används i antiperspiranter ansamlas i lymfkörtlarna i armhålan och sprids till bröstet där cancer uppstår.

Cancerforskare å sin sida menar att det inte stämmer, bland annat för att bröstcancer startar i bröstet och först därefter sprider sig till lymfkörtlarna. Larmet avfärdades med att vi får i oss mycket mer aluminium via maten vi äter än genom att rolla oss under armarna.

Men på senare tid har riskerna återigen börjat utredas av myndigheter. Bland annat i Norge, där livsmedelsverket säger att vi får i oss långt mer aluminium via antiperspiranter än vi tidigare trott.

Men enligt beräkningar som KTF, Kemisk-Tekniska Leverantörförbundet har gjort, får vi svenskar i oss mer aluminium från mat än kosmetik. Det svenska läkemedelsverket har ännu inte tagit ställning i frågan. Åsikterna går alltså isär.

Annons

– Det finns ett fåtal studier där man kopplat ihop aluminiumsalter med bröstcancer men sambandet går inte att fastställa. Men jag tycker inte man behöver vara orolig för att använda antiperspiranter, även om det saknas data på hur mycket vi tar upp via huden, säger toxikologen Winta Woldai på konsultföretaget Trossa, som gör hälsoriskbedömningar av kosmetika för bland annat Apoteket.

Hon bekräftar att aluminium i väldigt höga doser är giftigt för vårt nervsystem och att aluminiumsalterna är under utredning.

– Men det är osannolikt att vi får i oss så höga halter av antiperspiranter.

Små mängder aluminium kan lagras i våra kroppar men det mesta kissar vi ut.

— Det finns riskgrupper, som små barn och njursjuka, och de kan vara känsligare än andra. Exempelvis kan njursjuka inte utsöndra aluminium lika bra som friska, säger Winta Woldai.

Men hon tillägger att det fortfarande finns vissa kunskapsluckor, till exempel hur mycket aluminium vi verkligen tar upp via huden.

Annons

– EU:s expertkommitté tittar nu på detta. Troligen är det så att de aluminiumsalter som används i kosmetika inte tas upp så lätt som man tror.

Är man orolig för hur kemikalierna påverkar hälsan och miljön finns det i dag en uppsjö av mer eller mindre naturliga sätt att stoppa svettlukten.

I vissa produkter har man antibakteriella ämnen som kokosfett, i andra är det bergskristall eller andra ingredienser som sänker pH-värdet i armhålan så att de illaluktande bakterierna inte får fritt spelrum. Även alun är en populär ingrediens.

– Men alun innehåller också aluminium, nämligen kaliumaluminiumsulfat. Även det har en blockerande effekt på svettningen, säger Winta Woldai.

Vegetabiliska oljor kan vara antibakteriella och används också i deodoranter.

– I regel är de säkra att använda, men frågan är hur effektiva de verkligen är? De lever inte alltid upp till samma krav som vanliga antiperspiranter.

Annons

Det här är aluminium

* Aluminium är den vanligaste metallen i vår omgivning. Den finns i jordskorpan.

* Höga doser aluminium under lång tid har kopplats ihop med nervskador. Att aluminium skulle orsaka bröstcancer och alzheimer är inte bevisat.

* Aluminium får vi också i oss via mat och de kärl vi lagar den i. Man ska till exempel inte förvara ”sur” mat som soppa eller sås av tomat eller rabarber i aluminiumkärl eller aluminiumfolie. Samma gäller frukt, bär och surkål.

* Det finns även i receptfria läkemedel mot halsbränna och sur mage och i vissa kosttillskott.

Alternativ utan aluminium!

Apoliva Extra Sensitive deodorant innehåller bland annat salviaolja. Pris 49 kr.

Undercover Agent från True är fri från syntetiskt aluminium. Innehåller i stället naturligt mineralsalt med alun, pris 139 kr.

Dermosil Nature Roll On är fri från alkohol, 50 kr.

Vichy Deodorant 24 H med mineralen perlite, som absorberar lukt och fukt. Pris: 99 kr.

Annons

Fysiologisk 24-timmars deodorant från La Roche Posay, 89 kr.

MåBra gillar!
Deolicious är en gotländsk deocrème med ekologisk kokosolja. Tar bort lukt effektivt utan aluminium. Tänk på att låta den torka in ordentligt – annars kan den ge fläckar på kläderna! Pris 149 kr.

 

Deo eller antiperspirant – vad är skillnaden?

* Deodorant verkar genom att dölja lukt och/eller döda de bakterier som orsakar svettlukt.

* Antiperspirant verkar genom att täppa till en stor del av porerna och förhindra svettning. Det verksamma ämnet är aluminiumsalter.

 

Gör din egen deo

6 tsk kallpressad kokosolja

4 tsk bikarbonat

4 tsk ljust maizenamjöl

1 tsk kanel

Blanda och förvara i burk med tättslutande lock. Ta en ärtstor klick i varje armhåla. Känns grynig, som en peeling, när man smörjer på den men den smälter på huden efter ett tag.

 

Läs också:

Svettig – men luktfri: Vi testar deodoranter!

test-deodoranter

Känn dig trygg på träningen och sommarfesten med rätt deo. MåBra har provat några av marknadens ledande antiperspiranter!

 Vi testar deodoranter!

 

Finnmedel & fotdeodorant – det visste du inte om vanligt te!

En kopp te kan göra mycket mer än släcka törst och värma magen!
Din tekopp rymmer mer än bara en värmande paus!

Finnmedel & fotdeodorant – det visste du inte om vanligt te

Sant eller falskt? Här är 5 myter om svett!

Knepen som gör att du svettas mindre

BILD: Thinkstock

Annons