Kan dåliga tänder skada hjärtat? Doktorn svarar

Kvinnas leende mun med gul tandborste.

Fråga: Jag har alltid haft mycket problem med mina tänder. Jag har blödande tandkött då och då och en hel del karies. I perioder har jag inte haft råd att gå till tandläkaren och det oroar mig. Dåliga tänder kan ju påverka hela kroppen, har jag hört. Är det något särskilt jag ska se upp med, några symtom som visar att min kropp tagit skada?

”Om man inte tar tag i tandköttsproblem, karies eller tandsten kan det på sikt leda till tandlossningssjukdom”

Svar: Det är sant att hälsan kan påverkas av vad som händer i munnen. Mest handlar forskningen nu om att munnens bakterier frisätts ut i blodet vid inflammation och att det kan vara en del i att åderförfettning utvecklas. En munbakterie har till exempel hittats i just plack i blodkärl, men även i hjärnan vid demens. Man har även hittat vissa samband med diabetes och stroke.

Munnen och tänderna verkar ha blivit ett så stort problem att du drar dig för att söka, och inte bara av ekonomiska skäl? Att munnen och tänderna mår bra är jätteviktigt – de behövs från allt till att le mot andra till att tugga. Om man inte tar tag i tandköttsproblem, karies eller tandsten kan det på sikt leda till tandlossningssjukdom, som är betydligt svårare att hantera.

Mitt råd är alltså att du tar tag i din tandhälsa och går till en tandhygienist. Då får du hjälp och tips i hur du ska vårda dina tänder och ditt tandkött, så att du slipper få i inflammationer och karies. Om du kan hitta nya rutiner och vanor är jag säker på att du kommer ur de problem du har idag.

För att ytterligare lindra den oro du uttrycker över din hälsa kan du kolla ditt blodtryck, ditt blodtryck och dina blodfetter. Då får du veta hur du ligger till när det gäller riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom och diabetes. Jag förmodar att du inte röker, men skulle så vara fallet kan du på många ställen få hjälp att sluta via tandvården – rökning påverkar som bekant både munnen såväl som den allmänna hälsan på ett negativt sätt.

3 saker som också skyddar hjärtat…

  • Ät nötter! Personer som äter nötter ett par gånger i veckan minskar risken för hjärtsjukdom med 17 procent.
  • Förutom vardagsmotion, tänk på att även träna regelbundet. Minst 10 minuter på måttlig till intensiv träning om dagen minskar risken för hjärt-kärlsjukdom med 38 procent. 30 minuter om dagen minskar risken med hela 77 procent.
  • Ett blodtryck som ligger under 140/90 är bra för hjärtat. Kolla gärna ditt blodtryck när du är hos doktorn!

Foto: TT

Läs mer:

Har du ofta hål i tänderna? Här är tandläkarens 7 bästa tips

Fräter kolsyra på tänderna? Här är svaret

8 saker de flesta gör fel när de borstar tänderna

Utvald läsning