"Jag kan inte hålla gaserna…"

07 aug, 2012 
Annons

Fråga:

Jag lider fruktansvärt av gaser i magen, gaser som jag dessutom inte klarar av att ”hålla”. Det ”smattrar” hela tiden och jag mår hemskt dåligt av detta och vill helst inte längre umgås och träffa folk. Vad kan jag göra för att slippa detta? Har provat laktosfria mjölkprodukter utan resultat.

Pia, 60

Recept.se Nyhetsbrev

Svar:

Om jag förstår rätt ligger problemet mest i att du inte orkar hålla emot, och att det här är ett socialt problem. Du skriver ingenting om att du skulle ha ont i magen, eller några större problem med avföringen. I sådana här fall gäller alltid att försöka ta ett helhetsgrepp, och inte bara tänka på gaserna. Vad och hur man äter samt hur toalettvanorna ser ut – allt hör ihop.

Med åren brukar de flesta av kroppens funktioner behöva hjälp på traven för att fungera som de gjort förut. Det är vanligt att tarmen jobbar lite långsammare och att man får en fastare avföring, och inte sällan en del gaser.

Annons

Visst kan man pröva laktosfritt, men det är förmodligen inte det som är problemet om du har klarat mjölkprodukter, eller laktos, tidigare i livet. Bättre då att skriva matdagbok över några dagar och få ett grepp över när och vad det är du äter. Ibland kan det handla om att det blir för mycket fibrer, särskilt om man vill få lite fart på tarmarna. Torkade frukter som aprikos, russin och katrinplommon är bra för avföringen men minskar definitivt inte på gaserna. Andra vanliga gasbildare som lök och baljväxter kan man förstås vara lite mer försiktig med. Dessutom är det ganska vanligt att man dricker lite för lite. En till en och en halv liter är bra om man får i sig på en dag. Det är förstås också av vikt att ha lite koll på hur ofta och hur pass regelbundet man äter. Blir det för mycket småätande hela tiden, eller i stället för långt mellan matintagen kan det bli jobbigare för magen.

För att få en mer regelbundet arbetande tarm och en jämnare avföring, och därmed även oftast mindre gaser kan man prova bulkmedel som hjälper tarmen att jobba mer lugnt. Är gaserna besvärliga trots en jämn tarm och bra avföring i övrigt kan man även testa gasdämpande medel som Minifom eller Dimetikon som kan köpas receptfritt.

Gunilla

Annons