Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstTBE

Ice bucket challenge gav resultat: Nya framsteg mot ALS!

28 jul, 2016 
De iskalla duscharna hjälpte forskningen framåt!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Minns du när sociala medier svämmade över med filmer där folk hällde iskallt vatten över sig själva? Under 2014 inleddes kampanjen ”Ice bucket challenge” för att öka kännedomen kring nervsjukdomen ALS. Det virala fenomenet kritiserades hårt, många ansåg att den tog fokus från själva sjukdomen och bagatelliserade den allvarliga diagnosen till en viral kändisfluga.

Men nu har forskning finansierad av kampanjen lett till framsteg inom forskningen. Det är Project MinE, ett initiativ som drivs av donationer från Ice bucket challenge, som identifierat en ny gen kopplad till ALS. Ett fynd som har potential att revolutionera behandlingsmöjligheterna, enligt ett pressmeddelande.

Nu hoppas forskarna kunna hitta fler effektiva behandlingar, med målet att finna ett botemedel enligt Lucie Bruijn, forskningsansvarig på The ALS Association.

Även i Sverige har kampanjen haft en stark nationell effekt. Över 35 000 personer har sms:at gåvor till Hjärnfondens insamling för ALS-forskning, vilket resulterade i ett anslag om 3 miljoner till forskare vid Umeå universitet.

Annons