Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Hur vet jag om jag har prediabetes? Läkaren svarar

13 apr, 2018 
Hur minskar man risken för prediabetes och därmed diabetes typ 2?
Prediabetes är ett förstadie till diabetes typ 2 – men hur vet man att man har det och hur kan man förebygga det? MåBra:s läkare Gunilla Hasselgren ger svar!
Annons

5 tidiga tecken på diabetesBrand logo
5 tidiga tecken på diabetes

Fråga: Vad är egentligen prediabetes, som det pratas så mycket om? Ska jag vara oroligt och hur förebygger jag det?

/Ulla

 

Svar: Prediabetes är den fas man går igenom innan man utvecklar diabetes typ 2. Det börjar ofta med en period av så kallad insulinresistens, som är en nedsatt förmåga att dra nytta av det egna insulinet för att få in energi (glukos) i kroppens celler.

Hormonet insulin, som kommer från bukspottkörteln via blodet ut i kroppen, fungerar som en nyckel för att få in den här energin i cellerna. Men vid prediabetes blir energin alltså kvar i blodet och kommer inte in i cellerna. Man får då successivt lite högre blodsockervärden. Diabetes typ 1 är annorlunda, då har man ingen egen insulinproduktion alls.

Läs också: Prediabetes – så vet du om du drabbad

Anledningarna till att man får svårare att få ut energin i cellerna och drabbas av prediabetes är flera. Övervikt och fetma, ärftlighet, ålder, stillasittande och högt blodtryck är några exempel.

Annons

Det innebär att man själv kan hålla undan ett insjuknande i diabetes 2. Det kan man göra genom att äta nyckelhålsmärkt mat och minska på stillasittandet – kost och motion är alltid basbehandling vid prediabetes och diabetes 2. Det finns även läkemedel som minskar på insulinmotståndet och kan hålla sjukdomen stången.

Läs också: Sänk ditt blodsocker – utan medicin!

Man kan alltså definitivt göra något själv, och behöver inte vara orolig. Prediabetes ger inga symtom, men på 1177 finns ett test man kan göra för att se om man är i riskzonen för att utveckla diabetes 2.

Foto: IBL

Annons