Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerKlimakterietTäta bröst

Hur mycket är din biologiska klocka?

11 aug, 2011 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Frågan låter kanske märklig, men faktum är att ett korrekt svar inte är så långt borta. Forskare har snart utvecklat en metod för att exakt kunna avgöra hur länge en kvinna är fertil.

Experter från University of St. Andrews och universiteten i Edinburgh och Glasgow har studerat sambandet mellan hormonnivåerna och kvinnornas ålder. Det så kallade anti-müllerska hormonet, AMH, visade sig ha ett starkt samband med fertiliteten.

Hormonet visar nämligen äggstockarnas aktivitet under hela livet och ger på så sätt en indikation på hur länge en kvinna har ägglossning.

Prover från 3 200 kvinnor samlades in för att kunna beräkna snittnivå för respektive åldersgrupp.

– Vi kände till att höga nivåer av AMH gynnade kvinnor som ville bli gravida. Men vi saknade statistiska fakta som stödde den teorin. Den här studien har givit oss nyckeltal på AMH-nivåer och vi vet nu vilka värden man bör förvänta sig hos en frisk kvinna. Det säger Tom Kelsey, lektor vid University of St. Andrews i ett pressmeddelande.

Annons

Genom att fastställa de förväntade hormonnivåerna kan läkare lättare avgöra om befruktningshjälp som IVF är aktuellt eller inte. Forskarna menar också att metoden kan hjälpa patienter som exempelvis behandlats för cancer i unga år. De utgör ofta en grupp som kan få fertilitetsproblem senare i livet.

– Idag kan vi mäta AMH-niåverna hos både unga flickor och kvinnor med stor exakthet, säger Scott Nelson, professor vid University of Glasgow. Han tillägger att detta kommer kunna ge svar på kvinnors förväntade reproduktionsförmåga.

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons