Hunden Jizza är diabetessjuka Elisabeths livvakt: "Larmar i tid"
– Hon larmar i god tid innan jag hamnar i insulinkoma, säger Elisabeth.
När Elisabeth Sandin, 52, vaknade av en skällande hund förstod hon först inte vad det handlade om.
– Yrvaket släppte jag ut Jizza i köket. När hon gick raka spåret till bänken där jag har min blodsockermätare fattade jag. Jag hade väldigt lågt blodsocker och det brådskade, säger Elisabeth och förklarar att hon ofta reagerar trögt vid låga blodsockernivåer. Då är det tur att Jizza är desto mer snabbtänkt!
Tack vare Jizza fick Elisabeth i sig en macka som stabiliserade blodsockret, och faran kunde avblåsas.
Symtomen har blivit otydligare med åren
Bodensaren Elisabeth drabbades av diabetes som 13-åring och lärde sig snabbt att känna igen symtomen för insulinkänningar.
– Jag blev yr, svettig och loj. Men de där symtomen blev otydligare med åren och jag har haft alltmer besvär under nätterna. Min man Birger brukar sträcka ut en hand och känna efter om jag känns svettig. Han har många gånger fått ge mig något att äta. Även för Birger är det en lättnad nu när Jizza tar huvudansvaret och larmar i god tid innan jag hamnar i insulinkoma.
Det här är diabetes
- Sverige har, näst efter Finland, världens högsta frekvens av diabetes.
- Klassiska symtom på diabetes är ökad törst, täta toabesök med ökad urinmängd och viktnedgång. Andra tecken kan vara trötthet, dimsyn, klåda i underlivet och upprepade urinvägsinfektioner.
- Fler än 900 barn drabbas av diabetes typ 1 i Sverige varje år.
- Cirka fyra procent av befolkningen har diabetes typ 2.
- Det har skett många framsteg sedan insulinet upptäcktes 1921, men det saknas fortfarande medel för att bota diabetes.
- På sikt finns risk för allvarliga komplikationer på njurar, hjärta, nerver, blodkärl och ögon.
- Bättre behandlingar gör att den förväntade livslängden ökar och riskerna för komplikationer minskar hos diabetespatienter.
Källa: diabetesforbundet.se, Barndiabetesfonden, diabetes.se
Det var när Elisabeth var på en hundkurs och fick höra talas om en vovve som utbildades till diabeteshund som det såddes ett frö hos henne. Hon var i färd med att skaffa sin andra storpudel och bestämde sig för att Jizza skulle bli hennes diabeteshund. Med hjälp av en instruktör började Jizza utbildas redan som valp.
– Jag fick gnida in bomullsrondeller med min kroppslukt från både tillfällen när jag låg lågt i blodsockret, när jag hade normala värden och när jag hade höga värden.
Jizza fick lära sig att känna igen lukterna och att larma när värdena blev alltför låga.
Puffar med nosen tills hon får reaktion
Elisabeth visar upp en burk som innehåller lukten av ett lågt värde och berättar att Jizza larmar genom att enträget puffa på henne med nosen, om och om igen – tills hon får en reaktion. När Elisabeth sover larmar pudeln, som sover tätt intill henne, med skall, tills Elisabeth stiger upp och äter något.
– Om jag hamnar i insulinkoma börjar jag krampa, då kan jag inte få i mig något. Att ha en diabeteshund som larmar innan dess är en extra säkerhet. Sedan är det ju väldigt roligt att träna med hunden. Nu är det lilla Vickis tur, säger Elisabeth och kliar den tio veckor unga valpen bakom örat.
Assistanshundar – 4 frågor och svar
Vilka olika typer av assistanshundar finns?
Assistanshund är ett samlingsbegrepp för servicehundar, signalhundar och medicinskt alarmerande hundar (till exempel diabeteshundar och epilepsihundar) samt ledarhundar i Sverige.
Vad gör medicinskt alarmerande hundar?
Medicinskt alarmerande hundar, som används vid diabetes, epilepsi, narkolepsi och Addisons sjukdom, reagerar och varnar på ägarens förändrade hälsotillstånd. Diabeteshunden hjälper till att hålla reda på blodsockernivån – vid låg nivå måste ägaren äta något och vid hög ta insulin. Epilepsihunden förvarnar ägaren innan ett anfall så hen kan sätta sig i säkerhet eller ta medicin. Även alarmerande assistanshundar ska kunna hämta föremål som blodsockermätare eller medicin. Obligatoriskt är också att kunna larma och hämta hjälp.
Vad kan en signalhund hjälpa till med?
Servicehunden hjälper ägaren med fysisk funktionsnedsättning eller NPF (neuropsykiatrisk funktionsnedsättning) med olika praktiska sysslor hemma och i offentlig miljö. Signalhunden hjälper ägaren med hörselnedsättning eller dövhet att markera och påvisa ljud både i hemmet och i offentlig miljö.
Vad utmärker en bra assistanshund?
Viktiga egenskaper hos en assistanshund är stor arbetsglädje, samarbetsvillighet, positiv/neutral gentemot människor och andra hundar. Hunden ska också klara av nya och okända miljöer utan att visa rädsla. Därutöver ska hunden ha lätt att kunna koppla av hos sin förare samt inte ha för stort jaktintresse.
Källa: soshund.se
Vicki har redan lärt sig att larma med hjälp av nosen och förväntas bli en lika duktig diabeteshund som Jizza.
Diabeteshundar tränas på ägarens doft
Diabeteshundar tränas på just sin egen ägares unika doft och larmar alltså inte när andra diabetiker drabbas av svängningar i blodsockret.
Under utbildningen belönas rätt beteende med hjälp av klicker och godis, tills inlärningen sitter där den ska. När det är skarpt läge, och Jizza väckt sin matte för att äta något, får Jizza dela nattmackan med sin matte, innan de lägger sig igen mätta och stabila i blodsockret.
– Självklart ska hon få en belöning när hon ser efter mig så att jag mår bra, säger Elisabeth.
Foto: Birgitta Lindvall Wiik