Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Höginkomsttagare får bättre cancervård – lever 6 år längre än andra

18 jul, 2017 
En ny studie visar att personer med hög inkomst också får bättre vård om de drabbas av cancer – vilket gör att de lever i snitt 6 år längre än cancerdrabbade med låg inkomst.
Annons

Patienterna kan ha samma förutsättningar att bli botade från sin cancersjukdom – men den som är utbildad och har högre lön kommer troligtvis också att få bättre vård.

Det visar en studie med 6 300 patienter som gjorts vid Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland, och som presenteras på DN Debatt.

Av de patienter som hade hög inkomst och prostatacancer opererades 71 procent, medan samma siffra för låginkomsttagare var 52 procent. Samma gällde hur många som blir opererade med robotteknik – 77 procent av höginkomsttagarna mot 66 procent av låginkomsttagarna.

Dessutom opereras de med lägre inkomst oftare med öppen kirurgi, vilket medför en längre sjukhusvistelse och längre konvalescenstid.

I debattartikeln i DN skriver forskarna att de stora skillnaderna i vård leder till att högutbildade kan räkna med sex års längre levnad än lågutbildade.

Källa: Dagens Medicin/TT Foto: IBL

Cancer: Ny metod får cancerceller att dö

Cancerceller dör med ny metod.

Läs också: Cancer: Ny metod får cancerceller att dö

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons