Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Helene: "Nålarna sticker bort min allergi"

24 apr, 2011 
Annons

Varje sommar drabbades MåBra:s reporter Helene av allergisk snuva och kliande ögon. Nu är besvären borta – tack vare akupunktur:

 ”Varje år i juni dök symptomen upp: Jag nös hysteriskt, svalget kliade och retade, näsan var så täppt att det var svårt att andas, ögonen rann och irriterade. Jag hade besvär nästan dygnet runt i 10–12 år.

Boven i dramat är gräs och även gråbo som blommar senare på sommaren. Jag har behandlats med Clarityn- och Kestine-tabletter men det har inte fungerat så bra. Jag har även fått kortisonsprutor, utan framgång.

Våren 2010 bestämde jag mig för att pröva akupunktur hos massageterapeuten Lena Hedman i Vallentuna, som också är utbildad akupunktör. Jag hade läst att metoden kunde ha positiv effekt på allergi.

Behandlingen skulle helst påbörjas före pollensäsongen, så vi startade i april förra året. Jag var skeptisk eftersom inget annat hjälpt, men ville pröva ändå. Nålarna placerades på olika ställen av min kropp, bland annat händerna och ryggen. Det kändes knappt när de trängde genom huden. Efter ungefär en halvtimme togs de bort en efter en och jag kände mig ganska avslappnad.

Annons

Jag fick sammanlagt sex behandlingar fram till i slutet av juni. Då var pollenhalterna höga, men det enda jag kände av var lite sveda i ögonen. Nysattackerna kom aldrig, bara enstaka nysningar, och sedan var det över.

Det mest fantastiska var att jag inte behövde ta en enda allergitablett på hela sommaren. Därför slapp jag också den dåsighet som uppstår av allergimedicinen. Men ögondroppar var nödvändigt att ta under några veckor. Nässpray tog jag några få gånger förebyggande när jag skulle vara utomhus en hel dag. Inför årets pollensäsong har jag bara behövt några ”påfyllningar” med nålarna.”

Så fungerar akupunktur

– Vanliga mediciner lindrar symptomen, medan akupunktur hjälper till att stärka kroppens immunförsvar. Akupunktören arbetar med kroppens organ och deras funktioner via de så kallade meridianerna. Man kan se meridianerna som en ”kraftfältsgata”, ett osynligt system, som samarbetar i kroppen ungefär som blodcirkulationen gör, förklarar Lena Hedman, som är utbildad akupunktör.

Annons

– Ibland uppstår av olika skäl en störning i meridianernas så kallade qi-vägar, till exempel vid allergi. Akupunktur kan lösa upp störningarna så att energiflödet, qi, blir normalt igen.

– Resultatet och antalet behandlingar är individuellt. Det beror bland annat på i vilket skick kroppen är för övrigt och om man har andra sjukdomar. Men jag har flera allergipatienter vars symptom lindrats.

Akupunktur har inga kända biverkningar. En behandling kostar cirka 500 kronor. Akupunktur mot allergisymptom ingår inte i högkostnadsskyddet. Det är viktigt att den akupunktör man anlitar är diplomerad. De behöriga skolorna som utbildar akupunktörer enligt traditionell kinesisk medicin utfärdar även diplom. Minst tre års utbildning ska en akupunktör ansluten till Svenska akupunkturförbundet ha.

Av: Helene Gustafsson

Bild: Lennart Dannstedt

Annons