Har jag en propp i benet? Läkaren svarar

Hur vet man om det är en blodpropp i benet?

Fråga: Jag har en konstig punktsmärta i ena vaden. Det är som att någon trycker in tummen hårt i baksidan av vaden. Smärtan kommer och går, ibland försvinner den i flera dagar. Kan det vara en blodpropp och kan man gå omkring med en propp i benet länge? Ska jag vara uppmärksam på några speciella symtom? Jag äter östrogen mot klimakteriesymtom och har hört att propp- risken ökar då. Ska jag i så fall vara uppmärksam på några speciella symtom?

/Ingela

”Vid en propp blir vaden tjockare, ömmande och hård”

Svar: Det du beskriver låter inte typiskt för en propp i vaden. En propp bildning i vaden brukar sakta försämras och hela vaden blir då ömmande och kan kännas som en stock. Man brukar även se att vaden blir tjockare än den andra vaden. Benet blir mer fast och hårt. Många gånger får vaden en annan färg och det gör ont att stödja på foten. Har man de här symtomen är det akutmottagningen som gäller för att se om det handlar om en propp.

I ditt fall låter det inte så allvarligt. Det skulle eventuellt kunna handla om en inflammation i en ytligt liggande ven, det vi till vardags kallar för ytlig blodpropp. De kan ibland också visa sig på huden genom att se ut som ett blåmärke. Många gånger kan man även se blodkärlet som är påverkat och att det uppstått en öm punkt där venen slingrar eller kröker sig som vid åderbråck. Sådana ”proppar” är helt ofarliga, och man kan behandla dem med Hirudoid- salva som köps receptfritt. Salvan lindrar smärtan och får blåmärket att lägga sig lite snabbare. Alternativt är det en sena eller en del av en muskel i din vad som är över ansträngd, som ger punktsmärtan. Kanske kommer smärtan mer när du gjort någon särskild aktivitet? Om smärtpunkten inte försvinner

eller blir värre kan du söka sjukgymnast eller läkare för en bedömning.

/Gunilla Hasselgren

Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

8 varningstecken på att du har en blodpropp

Läkaren svarar: Detta bör du veta innan du tar melatonin

Ställ dina frågor om kroppen till MåBra:s läkare Gunilla Hasselgren

Testa vår kurs:

Utvald läsning