Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Alla artiklar om bakterier Täta bröst Om MåBra

”Har jag blivit beroende av lyckopiller?”

07 jan, 2020
Kvinna häller ut tabletter i sin hand
Hur slutar man med lyckopiller – utan att få biverkningar? MåBra-doktorn Gunilla Hasselgren svarar!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
6 viktiga fakta om antidepressiva medicinerBrand logo
6 viktiga fakta om antidepressiva mediciner

Fråga: Jag äter så kallade lyckopiller sedan 8 år tillbaka. Jag har haft två depressioner tidigare och har sedan dess fått ta medicinen för att inte drabbas av en ny. Nu vill jag sluta men är rädd för biverkningar efter så lång tids medicinering. Jag kanske har blivit beroende? Jag har fått medicinen utskriven av olika husläkare (de byts ut i en strid ström). Så jag har ingen läkare att fråga. Kan jag sluta på egen hand?

/Moa

”De är inte som narkotiska preparat som triggar beroendecentrum i hjärnan”

Svar: Först vill jag säga att jag tycker namnet lyckopiller är missvisande och har tyvärr kommit att bli något av ett skällsord. Den här typen av läkemedel mot depression och ångest är vanliga idag. Man får räkna med att behandlas i minst ett halvår, ofta ett år. Men eftersom många känner sig stabilare både när det gäller humöret och oro, brukar många, liksom du, använda dem ännu längre. Har man haft upprepade depressioner rekommenderar vi läkare också att man fortsätter med dem.

Annons

De här läkemedlen är per definition inte beroendeframkallande. Man behöver inte högre doser för att få effekt ju längre man använder dem. Och de är inte som narkotiska preparat som triggar beroendecentrum i hjärnan.

Alla effektiva läkemedel vi använder har också bieffekter och när det gäller den här sortens läkemedel kan man få bieffekter i ett par veckor i början, innan man känner av det positiva med tabletten. De här biverkningarna kan man känna av även när man trappar ut medicinen.  Eftersom du har haft många olika, förmodligen vikarierande läkare på din vårdcentral, kanske du bara bett om att få förnyade recept för att du mår bra och vill fortsätta behandlingen. Men man kommer som regel själv till en punkt där man vill sluta med behandlingen och då är det viktigt att ha kontakt med en läkare för att diskutera hur man ska gå till väga med uttrappningen. Man kan eventuellt komma att må så dåligt att man tror att man håller på att bli sjuk igen.

Annons

Hur länge man ska trappa ut beror på vilken dos man har. En del tycker att det fungerar fint med några veckor, andra kan behöva några månaders nedtrappning av dosen. Går man långsamt fram minskar risken för att det blir en jobbig period. Många som vill sköta det själva gör det oftast för fort. Då kan man må riktigt dåligt med olika symtom från nervsystemet, till exempel myrkrypningar, oro och svettningar.

Jag vill därför råda dig att ta kontakt med en läkare på vårdcentralen och diskutera hur du ska lägga upp det. Kanske behöver du vara kvar på en lägre dos under en längre period innan du kan ta bort medicinen helt. Det kan tyckas knepigt att de här läkemedlen fungerar så här, men med tanke på vilken stor nytta de gör för så många ska vi ändå vara tacksamma över att de finns!

Doktorn: 3 tips som motverkar depression

Nedstämdhet och depression är mycket vanligt. Det här kan du göra själv för att slippa drabbas:

Annons
  • Se till att få återhämtning både i det stora och lilla – dagspauser, veckovila och semester.
  • Det är mörkt halva året – lys upp hemma på morgonen när du vaknar och försök att vara ute i dagsljuset en stund varje dag.
  • Ta promenader eller rör dig på annat sätt varje dag – motion är den viktigaste, och bästa självmedicinen!

Foto: TT

Läs mer:

Antidepressiva – 3 myter att känna till

12 viktiga fakta om antidepressiva mediciner

Lista: Här är maten som förebygger och lindrar depression bäst!

 

Annons