Här är Sveriges bästa sjukhus 2017

För sjätte året har Dagens Medicin utsett årets bästa sjukhus i Sverige i de tre klasserna Bästa universitetssjukhus, Bästa mellanstora sjukhus och Bästa mindre sjukhus.

2016 så seglade Norrlands universitetssjukhus i Umeå upp i topp, och där har det stannat. I år tar de återigen förstaplatsen i klassen Bästa universitetssjukhus för framför allt sin goda cancervård, enligt Dagens Medicin.

– Det känns helt fantastiskt att höra. Jag blir överväldigad och lite rörd. Många medarbetares insatser ligger bakom detta, på alla tre sjukhus i länet, säger Ann-Christin Sundberg, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västerbottens läns landsting,

Guldmedalj två år i rad

För andra året i rad tar även Västerviks sjukhus hem guldmedaljen som bästa mellanstora sjukhus. Det som leder dem till seger är, enligt Dagens Medicin, toppvärden inom tillgänglighet, överbeläggningar, trycksår, njursvikt och stroke. Kompetensen hos personalen är stor och bred något som är viktigt på lite mindre sjukhus.

Läs också: Sveriges bästa sjukhus 2016 – se hela listan

– På riktigt? Igen? Det är ju helt fantastiskt! Ikväll blir det skumpa. Det här är resultatet av ett hårt arbete från alla i personalen och det betyder mycket att få ett kvitto på att det vi gör är bra. Jag känner väldigt mycket stolthet, säger en glad sjukhuschef Henrik Holmberg när han nås av beskedet att Västervik vunnit igen.

Högst upp på prispaller för bästa mindre sjukhus hittar vi Capio S:t Görans sjukhus. Det är första gången som stockholmssjukhuset tar sig ända upp och nyckeln till framgången är tillgängligheten, enligt Dagens Medicin. I tillgängligheten ingår både att man uppfyller vårdgarantin och väntetider på akuten.

– Det är fantastiskt roligt. Vi satsar ju hela tiden på att bli bättre. Vi har jobbat mycket med tillgängligheten genom att förbättra våra vårdflöden. Vi stämmer hela tiden av situationen för att se vilka behoven är. Det innebär att vi kan fördela resurser och personal efter var behoven är störst, säger Sofia Palmquist, vd för Capio S:t Görans sjukhus.

Topp 5  Bästa universitetssjukhus 2017

1. Norrlands universitetssjukhus

2. Universitetssjukhuset i Linköping

3. Karolinska universitetssjukhuset

4. Skånes universitetssjukhus

5. Universitetssjukhuset Örebro

Topp 5 Bästa mellanstora sjukhus 2017

1. Västerviks sjukhus

2. Danderyds sjukhus

3. Västmanlands sjukhus, Västerås

4. Länssjukhuset i Kalmar

5. Värnamo sjukhus

Topp 5 Bästa mindre sjukhus 2017

1. Capio S:t Görans sjukhus

2. Norrtälje sjukhus

3. Oskarshamns sjukhus

4. Kullbergska sjukhuset Katrineholm

5. Lasarettet i Motala

Här kan du se hela listan från Dagens Medicin. Underlaget utgörs av sjukhusens självrapporterade uppgifter som tidningen hämtar från Socialstyrelsen, Sveriges Kommuner och Landsting, Vården i siffror och direkt från olika nationella kvalitetsregister. Mer om hur rankingen går till kan du läsa här.

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

Utvald läsning