Håll dig frisk i vår - med bästa huskurerna!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Glöm hostmedicin, antibiotika eller annan medicin nästa gång du blir sjuk. Ta en titt i skafferiet eller kylskåpet i stället – så kommer du att hitta massor av naturliga smärtstillare och bakteriedödare. Här har sajten prevention.com satt ihop tio enkla huskurer mot några vanliga besvär:

1. Mot förkylning

Att fylla på med c-vitamin när du anar en stundande förkylning kan göra förkylningen både kortare och mindre plågsam. Gör ditt eget té med pressad citron, en citronklyfta och lite härlig honung! Andas in ångan så kan luftvägarna öppna sig också.

2. Mot hosta

Enligt en brittisk studie fungerar choklad tre gånger bättre som lindring av ihållande hosta än traditionella mediciner. Så unna dig en chokladruta eller två om hostan vägrar att ge med sig. Kakao ger inte heller några av de biverkningar som hostmediciner brukar ge. Det är ämnet theobromine, känt för sin allmänt stimulerande effekt, som är verksamt mot hostan.

3. Mot halsont

Pressa sex vitlöksklyftor i ett glas ljummet vatten. Gurgla lösningen två gånger om dagen, och gör så under tre dagar. En ny undersökning visar att färsk vitlökssaft kan ta bort bakterier, och att den varma vätskan lugnar inflammationen.

4. Mot feber

Lindblomma regalerar kroppens temperatur och verkar svettutdrivande. Den har därför traditionellt använts som svettdrivande medel vid feber och förkylningar. Det finns speciella téer med lindblommeextrakt.

5. Mot sömnsvårigheter

Ät en näve körsbär innan du går och lägger dig. Körsbär är fyllda med melatonin, ett hormon som reglerar vår sömn.

6. Mot illamående

Ingefära är effektivt mot illamående, och i Kina har den länge används mot både illamående, diarré och orolig mage. Riv i lite ingefära i maten, i téet eller lägg några skivor i en kanna kallt vatten.

7. Mot dålig andedräkt

Gurgla en skvätt citronsaft, det kan ta bort illaluktande bakterier.

8. Mot fläckiga tänder

Krossa några färska jordgubbar och blanda med en nypa bakpulver och vatten. Blanda till en kräm och polera tänderna med blandningen ett par minuter en gång var tredje eller fjärde månad. Syran i jordgubbar kan ta bort oönskade kaffe- och vinfläckar från tänderna.

9. Mot eksem och torr hud

Havre kan lugna irriterad och kliande hud. Tappa upp ett bad och lägg i en strumpa som du fyllt med havregryn, så får huden ett lugnande bad.

10. Mot nariga läppar

Stryk olivolja på läpparna ett par gånger om dagen för att mjuka upp dem. Dina läppar kommer genast att kännas bättre, men det kommer ta några dagar innan de börjar läka på egen hand. Det finns även forskning som visar att olivolja på huden efter solning kan förebygga hudcancer. 

Av: Anna Sundesten

Bild: Thinkstock

Redaktionens tips
Dela på: