Håll dig frisk i höst - med egna örtdrycker

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Gör egna örtdrycker till ditt husapotek och ta en ”sup” om du blir krasslig i höst.

Blommor, blad, bär och brännvin är allt som behövs för att skapa ett naturapotek med tinkturer som tar vara på naturens egna läkande krafter.

Alkoholen drar ut de flesta aktiva ämnen ur terapeutiska örter. Ett alternativ är äppelcidervinäger, men då blir tinkturen inte lika hållbar.

– Tinkturer på sprit håller nästan hur länge som helst och är enkla att göra. Ha med en miniflaska i handväskan och droppa i ett glas vatten vid behov, säger Marie-Louise Eklöf, författare till boken Gröna apoteket. Hon har en fyraårig utbildning i örtmedicin och har i många år arbetat med kurser och hälsobehandlingar.

Man kan köpa färdigtorkade örter, odla själv eller plocka i naturen. Soliga dagar är bäst för skörd, då är de aktiva ämnena på topp. Korg, sax, kniv och en flora behövs. Örterna ska vara torra och friska och läggs i korg, i plastpåse ”svettas” de och kan börja mögla. Kolla växten noga i floran, är man tveksam ska man inte plocka.

Gör så här:

För färska örter: Använd 5 delar 40-procentigt okryddat brännvin till 1 del örter.

För torkade örter: 10 delar brännvin till 1 del örter. Lägg örterna i en ren glasburk. Häll över sprit eller vinäger. Rör om försiktigt, sätt på locket. Låt dra 14 dagar i rumstemperatur. Skaka varsamt varje dag. Sila sedan genom nylonfilter, pressa ut alkoholen ur örten. Häll den färdiga tinkturen i en brun 10-millilitersflaska. Om en bottensats syns efter några dagar, sila en gång till.

I MåBra nummer 9, 2010 guidar vi dig till några vanliga örter – och deras användningsområden.


Av Kristina Rosenberg

Foto: Thinkstock


Redaktionens tips
Dela på: