Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstTBE

Glutenfri kost inte riskfri för kroppen

17 feb, 2017 
Glutenfritt inte alltid bra.
Att välja glutenfritt har blivit allt vanligare, även bland dem som inte är glutenintoleranta. Men det kan finnas risker med den nya trenden...
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ett par procent av svenskarna har diagnosen celiaki, glutenintolerans. Men de som äter glutenfritt är mångdubbelt fler. Tack vare hälsoprofiler och kändisar som förespråkar glutenfri kost till alla, har konsumtionen av glutenfritt ökat. I USA ser man nämligen motsvarande uppsving för glutenfri kost som i Sverige. Där har en procent diagnosen celiaki, men 25 procent uppger att de äter glutenfritt. Och det har sina sidor.

De som äter glutenfritt får i sig mer kvicksilver och arsenik än andra, visar en ny amerikansk undersökning. Det beror på att mjöl som innehåller gluten ofta ersätts med rismjöl och ris är ökänt för att dra till sig kvicksilver och arsenik ur jorden de växer i.

Läs också: 7 tecken på att du kan vara glutenintolerant

I studien undersökte man tusentals amerikaner varav 73 åt glutenfri kost. När man jämförde de två grupperna såg man att att de glutenfria testpersonerna hade dubbelt så höga halter av  arsenik i sina urinprover.

De hade också 70 procent högre halter av kvicksilver i blodet. I höga halter kan de två tungmetallerna bidra till utvecklingen av hjärtsjukdom, cancer och neurologiska problem. Forskarna menar dock att det behövs ytterligare forskning om eventuella hälsorisker med den nya glutenfria trenden.

Källa: Health Day, Epidemiology

Foto: Thinkstock

 

Glutenfritt inte nyttigare än vanlig mat

Det händer om du slutar med gluten

Läs också: Glutenfritt inte nyttigare än vanlig mat

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons