Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerKlimakterietTäta bröst

Ny metod kan frysa bort bröstcancer

18 maj, 2021 
Läkare visar mammografibild för patient
Vissa typer av bröstcancer kan behandlas effektivt med kyla. Istället för att operera bort tumören, fryser man bort den. Så här fungerar metoden.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 vanligaste cancerformerna i SverigeBrand logo
5 vanligaste cancerformerna i Sverige

Att behandla cancertumörer med stark kyla, så kallad kryoablation, är inget nytt. Det används redan mot olika typer av hudcancer och testas även mot njurtumörer på Akademiska sjukhuset i Uppsala. I flera länder behandlar man även prostatacancer med kyla.

Behandlingen är relativt enkel, smärtfri och den görs under lokalbedövning. Man går in i tumören via en nål som kyls ner till minusgrader. Det leder till att tumören fryser sönder och dör och man behöver inte ta bort tumören med kirurgi.

Se ocksåforskare kommer allt närmre olika botemedel mot cancer.

Frysmetoden fungerar även mot mindre tumörer i bröst

Nu visar en amerikansk studie att kryoablation även kan vara en effektiv behandling av bröstcancer. Framför allt gäller det små, icke-aggressiva bröstcancertumörer som upptäcks i ett tidigt skede.

I en studie följde man 194 kvinnor vars bröstcancer behandlades med kyla. Under en dryg halvtimme frystes tumören och fick sedan tina upp. Därefter upprepades frysningen ett antal gånger.

Annons

Efter drygt tre år var det enbart en av kvinnorna som hade drabbadts av återfall i sin sjukdom. Ingen av kvinnorna som behandlades hade en tumör som var större än 1,5 centimeter.

Se ocksånya behandlingsmetoder vid svårbehandlad bröstcancer.

Har få biverkningar jämfört med andra metoder

Den stora fördelen med frysmetoden är att man inte behöver operera bort tumören och därmed också slipper ärr. Men man kan också använda metoden till att behandla cancertumörer som inte kan opereras, till exempel för att den sitter så illa till.

Den verkar också ge få biverkningar: i bröstcancerstudien var de vanligaste biverkningarna blåmärken och svullnad vid behandlingsstället.

Många menar att frysmetoden kommer att bli vanligare framöver och även användas som ett komplement till andra cancerbehandlingar. I bland annat USA testas kryoablation redan nu som ett komplement till immunterapi vid bröstcancer. Där används metoden även mot skelett- och livmoderhalscancer.

Foto: TT

Annons