Forskning: Grönsaken som kan motverka diabetes typ 2

Dessa är symptomen för diabetes.

5 tidiga tecken på diabetes
Slå på ljud

Det finns många hälsoaspekter med att äta broccoli, och sedan tidigare är det känt att supergrönsaken kan ha effekt mot bland annat inflammationssjukdomar. Och nu finns det finns fler skäl att få i sig den korsblommiga grönsaken.

En svensk studie har kommit fram till att broccoli kan sänka blodsockernivåerna hos diabetessjuka, skriver tidningen Land. Studien är framtagen av Sahlgrenska akademin i Göteborg och medicinska fakulteten vid Lunds universitet.

Broccoli kan påverka blodsockret, enligt ny forskning. Foto: IBL

– Mycket talar för att det här kan bli ett värdefullt tillägg till existerande läkemedel, säger Anders Rosengren, docent i metabol fysiologi vid Göteborgs universitet, till Land.

Under flera år fick patienter äta broccoliextrakt med höga halter av antioxidanten sulforafan. Det visade sig att sulforafan, som tidigare studerats för behandling av cancer och inflammationssjukdomar, även är verksam mot diabetes.

Forskarna på Sahlgrenska planerar nu göra en uppföljande studie för att ta reda på om broccoliextraktet kan motverka att personer får diabetes typ 2.

Källa: Land Foto: IBL

Läs också:

Så minskar du risken för diabetes

Diabetes botas med ny diet: ”Den räddade mitt liv!”

 

Utvald läsning