Forskning: Den som opereras av en kvinna löper mindre risk att dö

Det är en ny kanadensisk studie som har undersökt om kirurgens kön har någon påverkan är det kommer till patientens risk för komplikationer eller död efter operationen.

Totalt ingick 104 630 patienter och 3 314 kirurger i studien, som är den största hittills som gjorts av detta slag, som presenteras i tidskriften British Medical Journal.

– Vi har sett att patienter opererade av en kvinnlig kirurg hade en lite lägre risk för dödsfall eller komplikationer. Även om det är en liten skillnad så anser vi att den är betydelsefull. Men det är viktigt att framhålla att skillnaden var liten, säger Raj Satkunasivam, kirurg som har forskat vid universitet i Toronto, till SVT Vetenskap.

Läs också: Studie: Män misstolkar kvinnors intresse

Studien visade att patienter som opererats av en kvinnlig kirurg hade fyra procents lägre risk för komplikationer eller dödsfall.

Forskarna anser att man kan se att kirurgens kön har en betydelse, men vill inte påstå att kvinnor därför är skickligare på kirurgi än män.

– Men vi tycker att vi har bra bevis på att kvinnliga kirurger är minst lika bra som sina manliga kollegor, säger Raj Satkunasivam.

Anledningen till att man gjorde studien var att tidigare studier visat att det finns skillnader i hur manliga och kvinnliga kirurger arbetar. Och då normen i kirurgyrket är att vara man, kan en sådan här studie bidra till att minska fördomarna mot kvinnliga kirurger.

Läs också: Män gissar mer än kvinnor – här är anledningen

Forskarna vill uppmana till att inte stirra sig blind på om kirurgen är man eller kvinna.

– Vi vill absolut inte medverka till att patienter ska välja kirurger efter kön. De ska lyssna på sin vårdgivare när de söker vård, säger Raj Satkunasivam till SVT.

Källa: SVT Vetenskap   Foto: BIL

 

Därför behöver kvinnor mer sömn än män

Läs också: Därför behöver kvinnor mer sömn än män

Utvald läsning