Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Forskare: Så skadade blir dina lungor av covid-19

12 apr, 2021 
lungskador corona

Covid-19 kan leda till ärrbildning på lungorna med långsiktiga hälsoproblem som följd. Nu undersöker forskare på vilka sätt viruset skadar lungorna och huruvida detta kan behandlas.

Annons
Här är vanligaste symtomen vid långtidscovidBrand logo
Här är vanligaste symtomen vid långtidscovidCoronaviruset covid-19 angriper luftvägarna och kan leda till långsiktiga lungproblem som påverkar vardagen, även hos de som inte blivit så dåliga att de behövt läggas in på sjukhus. Nu har brittiska forskare inlett en studie som ska undersöka hur viruset skadar lungorna långsiktigt.

Vissa som drabbas av covid-19 lider av långvariga symtom såsom andfåddhet, hosta och utmattning i flera månader efter att de smittats av viruset. De får svårt att återgå till ett normalt liv och att vara fysiskt aktiva.

Ärrvävnad på lungorna efter covid-19

Forskarna har kunnat se att allvarliga fall av covid-19 lett till inflammationer och ärrbildning i lungorna och att denna ärrvävnade gjort lungorna stelare, vilket försvårat andningen. Denna typ av långvariga lungproblem verkar drabba omkring 20 procent av de covidpatienter som krävt sjukhusvård. I den nya studien ska forskare nu undersöka hur siffrorna ser ut hos coviddrabbade personer som inte sökt läkarvård.

"Detta kommer hjälpa oss förstå hur vanliga och allvarliga långsiktiga konsekvenser covid-19 har på lungorna, vilket kommer hjälpa oss att utveckla nya behandlingar för personer som lider av långsiktiga lunginflammationer till följd av covid-19", säger huvudforskaren Gisli Jenkins.

Annons

Många har drabbats på kort tid


Andfåddhet är ett vanligt besvär hos långtidssjuka i covid-19, menar forskarna, och i dag vet man inte hur länge problemen kommer att kvarstå. Eftersom så många människor drabbats av covid-19 på så kort tid kan detta innebära stora problem för samhället, varnar Gisli Jenkins.

"Även om långtidskonsekvenserna inte är värre än hos personer med likartade lungskador till följd av lunginflammation är antalet personer som haft covid-19 så stort", säger han.

I studien undersöker forskarna 250 personer med långtidscovid och ska bland annat, med hjälp av avancerad magnetröntgenteknik, analysera hur effektivt utbytet mellan syre och koldioxid är i lungblåsorna. Förhoppningen är att hitta behandlingsmetoder som kan hjälpa lungskadade patienter världen över.


Foto: TT

Annons