Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Forskare: Så ska du bo – för att minska risken för stroke

22 mar, 2021 
stroke risk grönska studie
Dina dagliga vanor kan ha stor inverkan på din risk att drabbas av stroke – men även större val, som var du bosätter dig, påverkar. Personer som bor i grönskande områden drabbas mer sällan av stroke, visar ny forskning.
Annons
Håll hjärnan ung – 5 tipsBrand logo
Håll hjärnan ung – 5 tips

Var du bor påverkar din hälsa mer än du kanske inser. Nu visar en färsk studie att ju grönare det är i ditt kvarter, desto lägre är din risk att drabbas av stroke.

Amerikanska forskare från University of Miami har jämfört hälsodata för 249 000 personer över 65 år, boende i olika områden, och sedan granskat förekomsten av grönska i deltagarnas omgivningar genom att studera satellitbilder.

"Det finns mycket bevis för att vår naturmiljö påverkar hälsan och vi ville titta på det specifikt kopplat till stroke", berättar forskaren William Aitken.

Strokerisken minskade med 20 procent

När forskarna justerade för faktorer såsom kön, inkomst och etnicitet – samt hälsomarkörer i form av diabetes, högt blodtryck och högt kolesterol – kvarstod faktumet att de som bodde på platser omgivna av träd, buskar och gräsytor löpte en 20 procent lägre risk at drabbas av stroke jämfört med de som bodde i områden med minimal grönska.

Forskarna kan inte svara på exakt varför grönskan minskar strokerisken, men menar att det är troligt att personer som bor nära grönområden i större omfattning ger sig ut och joggar eller promenerar.

Foto: TT

Annons