Forskare: Så länge bör du sova för att slippa bli sjuk

Om du vill undvika hälsoproblem gäller det att sova lagom – inte för lite och inte för mycket. Personer som sover mindre än 5 eller mer än 10 timmar per natt sjukanmäler sig betydligt oftare från jobbet än de som sover mellan 7 och 8 timmar.

Antalet sjukdagar är då 4,6 till 8,9 fler om året än för de som har sundare sömnvanor, enligt en ny studie från Finnish Institute of Occupational Health. Dessutom ökar risken för folksjukdomar som övervikt, diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar.

Resultaten visade att den optimala sömnlängden per natt är exakt 7 timmar och 38 minuter för kvinnor och 7 timmar och 46 minuter för män.

Studien utfördes genom att 3760 finska män och kvinnor mellan 3064 år fick genomgå läkarundersökningar och fylla i frågeformulär om sina sömnvanor. Dessutom samlades uppgifter in om hur ofta de hade varit frånvarande från jobbet på grund av sjukdom.

AV: Elin Lenander

BILD: Thinkstock

 

Läs mer:

Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna!

 

Få bättre sömnkvalitet med vår unika sömnskola!

kurs-somn

Har du svårt att somna, sover du oroligt eller vaknar utan att känna dig utvilad? Med MåBra:s sömnskola kan du lösa problemen på egen hand – i ditt eget tempo!

Det nätbaserade programmet bygger på KBT, en vetenskapligt förankrad metod som är särskilt effektiv för att bryta osunda mönster och skapa nya vanor. Sömnskolan är upplagd som en kurs, där du arbetar som om du besökte en kognitiv beteendeterapeut.

MåBra-prenumerant: 395 kronor – läs mer och börja direkt här
Ej prenumerant: 445 kronor – läs mer och börja direkt här

Utvald läsning