Forskare: "Nej, du måste inte sova 8 timmar per natt"

Åtta timmars sömn per natt är en magisk siffra som vi alltid fått höra är den ultimata sömnmängden – att det är så mycket kroppen behöver, varken mer eller mindre. Men en ny amerikansk forskningsstudie publicerad i Current Biology slår hål på myten om åttatimmarsnatten.

kurs-somn

Den populära uppfattningen att vi ska sova 8 timmar per natt härstammar till stor del från en felaktig bild av att det var så mycket våra förfäder sov – och att vårt moderna samhälle med TV, datorer och smartphones har försämrat våra sömnvanor och gjort att vi numera sover för lite.

I den nya studien har forskarna undersökt sömnmönstren hos tre pre-industriella jägarsamhällen i Tanzania, Namibia och Bolivia. Slutsatsen är att människor i dessa samhällen sov i genomsnitt 6,5 timmar per natt.

– Sömnen i dessa traditionella grupper av människor är mer lik sömnen i industriella samhällen än vad man har trott. De sov inte mer än de flesta individer i industriella samhällen, skriver forskarna i sin rapport.

En annan studie, publicerad i Archives of General Psychiatry, har också nyligen visat att personer som sover mellan 6,5 och 7,4 timmar per natt har lägst dödlighet.

Att få mindre än 8 timmars sömn per natt behöver alltså inte vara negativt för hälsan.

Läs mer:

Så tänker du dig till bättre sömn

Få bättre sömnkvalitet med vår unika sömnskola!

Har du svårt att somna, sover du oroligt eller vaknar utan att känna dig utvilad? Med MåBra:s sömnskola kan du lösa problemen på egen hand – i ditt eget tempo!

Det nätbaserade programmet bygger på KBT, en vetenskapligt förankrad metod som är särskilt effektiv för att bryta osunda mönster och skapa nya vanor. Sömnskolan är upplagd som en kurs, där du arbetar som om du besökte en kognitiv beteendeterapeut.

MåBra-prenumerant: 395 kronor – läs mer och börja direkt här
Ej prenumerant: 445 kronor – läs mer och börja direkt här