Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Forskare kluvna till probiotikas positiva effekter

11 aug, 2011 
Yoghurt kanske inte är så nyttigt som vi tror, menar svenska forskare.
Två forskare vid Karolinska institutet underkänner de studier som hävdar att probiotika ger bättre immunförsvar och maghälsa.
Annons

Både livsmedelstillverkare och media har prisat probiotikans gynnsamma hälsoeffekter. De vanligaste argumenten är ökad motståndskraft mot sjukdomar och en bättre mag- och tarmhälsa.

Men de bakomliggande studierna får kritik av Elisabeth Norin och Tore Midtvedt, som båda forskar i medicinsk mikrobiell ekologi.

De sär särskilt kritiska till livsmedel med tillsatt probiotika.

– Det är bra och nyttiga livsmedel, men det finns inga vetenskapliga belägg för industrins hälsopåståenden, säger de till tidningen Naturvetare.

De menar att både lactobaciller och bifidobaciller måste tillföras kroppen varje dag, eftersom de inte kan växa på egen hand i tarmarna.

Lactobacillus GG har till exempel visat sig kunna minska förekomsten av eksem. Å andra sidan hade samma bakterier en koppling till astma senare i livet.

– Ett problem kan lösas, men nya kan skapas. Ju mer vi förstår om tarmbakterierna desto mer inser vi hur lätt balansen kan rubbas. Jämför med antibiotika som kan ge störningar i magen, säger Tore Midtvedt till samma tidning.

Källa: naturvetarna.se

BILD: Thinkstock

Annons