Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Forskare har hittat botemedel mot fetma

30 nov, 2016 
Har vetenskapen lyckats hitta en lösning på det växande världsproblemet fetma och diabetes? Det tror några belgiska forskare, som gjort fascinerande upptäckter i våra tarmar.
Annons

I 20 år har den belgiske professorn Patrice Cani studerat bakteriefloran i vårt tarmsystem. Redan 2007 hittade han och hans forskarlag bakterien Akkermansia muciniphila, som visade sig vara vanligare i smala möss tarmar än hos överviktiga möss.

Och här kommer det otroliga: När man tillförde den här bakterien till de överviktiga mössen så gick de ner i vikt! Och än bättre: När man gav samma bakterie till möss med diabetes typ 2 blev de av med sjukdomen.

2013 kunde man äntligen konstatera att bakterien (eller egentligen ett protein som finns i bakteriens yttre membran) verkligen hade effekt på överviktiga och diabetessjuka möss.

Har du genen som leder till övervikt?

Nästa steg är nu att ta reda på om bakterien har samma effekt på människor, och till att börja med genom kliniska tester säkerställa att den inte är farlig för oss. Detta sker just nu vid Saint Luc, universitetssjukhuset i Leuven.

Om det nu visar sig att Akkermansia muciniphila har samma verkan på oss som på möss, så kan det inom kort komma ett läkemedel som kan hjälpa mot fetma och diabetes typ 2, men även mot hjärt- och kärlsjukdomar samt tarmproblem.

Vi håller tummarna!

Källa: Svenska Dagbladet

Läkemedel mot fetma kan vara inom räckhåll

Läkemedel mot fetma inom räckhåll!

Läs också: Goda nyheter! Läkemedel mot fetma kan vara inom räckhåll

Annons