Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTBE

Forskare: Att sluta röka gör dig lyckligare

19 dec, 2016 
Du kanske känner dig gladare och lugnare av den där ciggen – men faktum är att det kan vara den som har fått dig att må dåligt till att börja med.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att rökning kan ligga bakom sjukdomar som cancer, diabetes, KOL, blindhet och tandköttssjukdomar har vi hört länge. Däremot använder många rökare ursäkten att de känner sig lugnare och gladare av att puffa på den där tobakspinnen.

Forskare kan dock bevisa att de påståendena är helt fel.

Läs också: Sluta röka utan att gå upp i vikt – 5 tips!

I en brittisk studie från 2014 tittade forskare på ett gäng rökare där snittåldern var 44 år och de rökte mellan 10 och 40 cigg om dagen. Samtliga skulle sedan försöka sluta med rökningen, och innan de började fick de svara på ett frågeformulär om sin fysiska och mentala hälsa.

Resultatet visade att de som lyckades sluta kände sig mindre stressade, hade mindre ångest och minskad depression samt en mer positiv inställning till livet, jämfört med de som fortsatt röka.

”Skillnaderna var lika stora som om de börjat med antidepressiva mediciner”, står det i studien.

Annons

De rökare som led av psykisk ohälsa före experimentet upplevde samma effekt.

Läs också: ”Brösten växte när jag slutade röka”

Forskarna pekar på en vanlig teori när det gäller rökning och psykisk ohälsa – att rökare har ett mer lynnigt och ojämnt humör under dagen. De upplever att de blir lugnade av nikotinet när de röker, vilket de säkert blir, men det går snabbt över och humöret sjunker mer drastiskt än för en ickerökare. Men eftersom de känner sig tillfälligt lugnade av cigaretterna, så drar de slutsatsen att rökning får dem att må bra.

Enligt världshälsoorganisationen WHO dör sex miljoner människor av rökning varje år. Forskarna hoppas att resultatet av den här studien kan hjälpa till att bryta den i hela världen vanliga fördomen att man blir lugn och glad av nikotin.

Källa: Medical Observer

Foto: IBL

Så reagerar kroppen när du fimpar för gott

Fimpa cigaretten för gott och fira hälsovinsterna resten av livet!
Fimpa cigaretten för gott och fira hälsovinsterna resten av livet!

Läs också: Så reagerar kroppen när du fimpar för gott

Annons