Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

"Får jag fula ben av att stå och jobba?"

29 jul, 2014 
Annons

Fråga:

Jag har hört att man ska undvika att sitta hela dagarna på kontoret, så nu står jag vid mitt skrivbord. Jag undrar om detta ger en ökad risk för åderbråck.

Eva

Svar:

Det är verkligen bra att det här med hälsofaran i att sitta stilla för mycket har uppmärksammats på senare tid. Många får sina skrivbord utbytta till höj- och sänkbara bord och tanken är väl i första hand att man ska kunna variera sin arbetsställning om dagarna. Det är helt okej att sitta ett tag, men det bra för cirkulationen, musklerna och energiförbrukningen att ta bensträckare och pauser relativt ofta. Om man väljer att stå större delen av dagen för att få en bättre hållning och göra av med fler kalorier kan ett tips vara att även skaffa en liten fotpall så att man kan variera belastningen. Det känns ofta skönare.

När det gäller åderbråck kan jag förstå att du tänker att blodet stockar sig i benen när man står upp länge. Min erfarenhet är dock att man kan bli lika, eller till och med mer, svullen i benen om man suttit länge vid ett skrivbord en dag. Jag ser alltså ingen ökad risk för åderbråck för att du står. Du använder ju dessutom den naturliga muskelpumpen i underbenen som kramar undan blodet som annars skulle kunna stanna kring anklarna. Det är lättare att variera sig, trampa runt och lyfta upp fötterna växelvis på fotpallen eller varför inte göra tåhävningar varje gång du talar i telefon, alltså gå upp och ner på tå i stillastående.

Annons

Ett sista råd för att inte skynda på utvecklingen av eventuella åderbråck är att ta för vana att använda kompressionsstrumpor när du jobbar. De finns både som tunnare strumpbyxor och som sköna knästrumpor. Det är ett mycket effektivt motmedel mot åderbråck. Glöm inte heller att ha sköna skor med svikt när du står mycket, och fundera även på att ha en mjukare gummimatta just under skrivbordet.

Det kan tyckas vara mycket extra att tänka på, men är grejorna väl på plats fungerar dagen och du som bäst, och du slipper olika typer av belastningsproblem som annars skulle kunna uppstå.

Gunilla

 

 

 

Annons