Experten: Dålig hållning ger magproblem

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

En hopsjunken hållning påverkar hela kroppen. Och det oavsett om vi sitter, står eller går. Värk i axlar, nacke, rygg och käkar är bara några exempel på vad fel hållning kan leda till. Det gör också att vi andas ytligare, blir tröttare, ser sämre och blir förstoppade.

– När vi sjunker ihop trycks kotornas nervrötter ihop. Då utsöndras substanser som retar muskulaturen och gör att musklerna krampar, säger sjukgymnasten Marie Falkman på Oscars Sjukgymnastik i Stockholm.

Dessutom kan vår största andningsmuskel diafragman inte jobba som den ska. För när axlarna åker fram, trycks diafragman ihop och trycker på inre organ. Vi börjar då att andas med hjälp av fel muskler.

– Andningen åker på sätt och vis upp i axlarna, som fungerar som hjälpmuskler för diafragman när vi är i fara och behöver andas häftigt. Den här typen av felaktig andning kan ge en rad besvär, främst nackvärk.

Och när ”gamnacken” är ett faktum påverkas synen. De övre nackmusklerna hänger nämligen ihop med ögats muskler och vi får svårare att fokusera när nacken är spänd. Inte blir det bättre av att vi blir tröttare och tänker sämre när vi har fel kroppshållning:

– Man är helt enkelt inte lika snabb i skallen eftersom hjärnan får otydlig information från kroppen, säger Marie Falkman.

Lite oväntat kan även magen hamna i olag när vi säckar ihop till hösäckar.

– Vid normal andning masseras tarmarna av diafragman. När vi inte andas rätt på grund av spänningar i kroppen uteblir massagen. Det påverkar tarmrörelserna och vi blir lättare förstoppade, säger Marie Falkman

 

AV: Vivvi Alström

BILD: Thinkstock

Redaktionens tips
Dela på: