Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Efter forskarnas larm – Voltaren receptbeläggs

04 nov, 2019 
AvNina Jakobson
Läkemedel som innehåller substansen diklofenak, som Voltaren och Eeze receptbeläggs den 1 juni nästa år.
Läkemedlet Voltaren blir receptbelagt i juni 2020 eftersom det ökar risken för hjärt-kärlbiverkningar, meddelar Läkemedelsverket.
Annons

Från och med den 1 juni nästa år kommer du att behöva recept för att köpa läkemedlet Voltaren. Det meddelar Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Anledningen till Läkemedelsverkets beslut är att Voltaren innehåller substansen diklofenak. Enligt ny forskning kan substansen ge biverkningar på hjärta och kärl – även om man tar den i små doser, under en kortare tid.

– Man har i flera år känt till att det finns en ökad risk för hjärt-kärlbiverkningar med diklofenak. Men man har inte vetat så tydligt vilken behandlingslängd och vilka doser det handlat om. Men förra hösten kom en studie som visade att de doser som det kan handla om finns receptfritt. Vi tycker inte längre att balansen mellan nytta och risk är försvarbar, säger Paulina Tuvendal, klinisk utredare på Läkemedelsverket, till TT.

Voltaren och Eeze receptbeläggs

Två andra läkemedel som innehåller substansen är Arthrotec och Eeze – som därför också blir receptbelagda.

Annons

– Beslutet att receptbelägga diklofenak ökar säkerheten för patienten genom att läkare dels kan informera om riskerna och dels kan göra en helhetsbedömning av om det föreligger risk för hjärtkärlpåverkan, säger Paulina Tuvendal, klinisk utredare på Läkemedelsverket, i pressmeddelandet.

Voltaren på tub kräver inte recept

Diklofenak tillhör gruppen läkemedel som har antiinflammatorisk effekt. Substansen är också febernedsättande och smärtlindrande.

Receptbeläggningen kommer att gälla tabletter och kapslar som innehåller substansen. Voltaren på tub kommer däremot fortsätta vara receptfritt eftersom risken för hjärtkärlbiverkningar inte gäller de produkter med diklofenak som används på huden.

Av: Lovisa Svedlund

Foto: TT

Läs mer: 

Läkemedlen du aldrig ska blanda med alkohol

Studie: Yoga är effektivt mot ledinflammationer

Annons