Det händer egentligen när din fot somnar

19 dec, 2016 
Det händer när din hand somnar.
Nog har du upplevt att en arm eller fot somnat? Men vet du vad som händer i kroppen när du känner den där domnade, stickande känslan?
Annons

Alla har vi nog upplevt att en arm eller ett ben ”somnar”? Alltså att kroppsdelen efter en tid i ett och samma läge börjar domna bort eller att du börjar känna stickningar i den. Ibland kan det kännas riktigt obehagligt och få en att undra ”Vad är det som händer?!?” Men oftast är det inget att oroa sig över, bara en parestesi, som det heter på läkarspråk.

En parestesi får man när man under en tid lägger tryck på en nerv så att den inte kan fungera ordentligt. Oftast kommer känseln tillbaka bara en liten stund efter att trycket har släppt, men det finns tillfällen när känslan stannar kvar. Det här kan vara bra att veta.

Läs också: 17 vanliga frågor och svar om ditt hjärta

 

När det är tillfälligt

Det finns olika typer av parestesi, beroende på vilken nerv som drabbas. Därför kan domningen kännas på olika sätt beroende på var trycket har legat. Har du till exempel somnat med armen över ryggstödet på en stol efter en festkväll kommer det att kännas annorlunda från om din partner sovit på din arm hela natten.

Annons

Men de typerna kallas båda för tillfällig parestesi, som kommer att försvinna så fort trycket på nerven försvinner.

Samma sak kan kännas om du ger blod. När bandet dras åt kring överarmen för att ådrorna ska synas bättre kommer blodet inte tillbaka till hjärtat, vilket kan orsaka stickningar i armen.

Den här typen av domningar kan bara ske i kroppsdelar när mjukvävnad kan tryckas mot ådror och nerver, alltså inte där ben skyddar nerverna, som i huvudet eller bröstkorgen.

Läs också: Slipp värken – med triggerpunktsmassage

 

När det blir permanent

När domningarna kommer efter en upprepad rörelse du hållit på med länge (till exempel sms-skrivande) kan det bli mer problem. När du skriver på telefonen skapas ett tryck på mediannerven i handleden, vilket kan leda till den stickande känslan. Upplever du sedan stickningar i tummen, pekfingret eller långfingret kan det istället tyda på karpaltunnelsyndrom, vilket behöver utredas av en läkare. Karpaltunnelsyndrom kan leda till svagare fingrar och sämre koordinationsförmåga i händerna om det inte behandlas, då nerven kan skadas permanent.

Annons

Om din hand eller arm domnar bort, och du sedan fortfarande upplever stickningar och känner dig svagare i ring- och/eller lillfingrar och det inte går över kan det vara ett tecken på att nerven i armbågsbenet, nervus ulnaris, är skadad. Uppsök läkare.

Oavsett var eller varför: Har du domningar, stickande känslor eller upplever svaghet i någon del av kroppen, som inte försvinner efter att eventuellt tryck tagits bort, är det värt att kolla upp.

 

Bästa sättet att undvika de obehagliga domningarna är att undvika att vara stilla för längre. Upp och gå några steg på jobbet, eller byt åtminstone ställning ofta. Och fastna inte i scrollandet på mobilen alltför många minuter i sträck. Men ärligt talat, du kommer nog få uppleva en bortdomnad hand eller fot igen – det är bara att försöka skaka liv i den igen.

Källa: Women’s Health

Foto: IBL

 

Varningslistan – 15 vanliga kroppsbesvär vid stress

Symtom vid stress

Läs också: Varningslistan – 15 vanliga kroppsbesvär vid stress

Annons