Därför ska du inte blanda alkohol med lightläsk

Många drinkrecept har läsk på ingredienslistan, ett bra sätt att addera karaktär och sänka alkoholhalten. Men använd inte lightläsk eller lightsaft när du blandar till din drink – det försämrar nämligen din kropps förmåga att hantera alkoholen.

Drinkar baserade på lightläsk ger högre alkoholhalt i blodet jämfört med varianter baserade på traditionellt sötade drycker. Det visar en studie publicerad i tidskriften Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Deltagarna fick antingen dricka sprit blandad med vanlig läsk eller lightläsk, sedan mättes alkoholkoncentrationen i deras utandningsluft. Och de personer som druckit lightdrinken hade 18 procent högre alkoholkoncentration när de blåste, jämfört med den andra gruppen.

Enligt forskarna beror detta på att socker tar tid för kroppen att bearbeta, därför går också alkoholen i sockersötade drinkar långsammare ut i blodomloppet. Sötningsmedel fungerar inte på samma sätt: merparten av det du dricker går rakt ner i tunntarmen – och direkt ut i blodet.

Du blir alltså snabbare berusad om du väljer drinkar sötade med sötningsmedel istället för socker – och risken att du dricker för mycket ökar. Samtidigt belastas de inre organen, särskilt levern, i högre utsträckning.

Vill du trots allt blanda din drink med en artificiellt sötad dryck kan du se till att äta något samtidigt som du dricker den. Det gör att alkoholen når blodet långsammare, enligt forskarna.

Utvald läsning