Fråga läkarenSmärta och värkSköldkörtelnHögt blodtryckKlimakterietTäta bröstOm MåBra

Därför blir dina allergier värre på hösten

23 aug, 2019
kvinna på höstpromenad
Årets pollensäsong förmodas på många ställen i landet ha varit den värsta på 45 år. Och mer pollen och längre säsong väntas tyvärr bli framtiden för Sveriges två miljoner allergiker – som dessutom blir allt fler.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Numera är våren inte den enda årstiden som får ögonen och näsan att klia, svullna upp och rinna. I år inleddes pollensäsongen tidigt, och forskare varnade redan i februari för det värsta pollenåret på 45 år. Många vittnar också om fortsatta besvär fast den klassiska pollensäsongen borde vara slut.

Orsaken? Klimatförändringarna. Varmare och mer oberäkneligt väder gör att vissa typer av både mögel och pollen numera fortsätter att irritera långt in på hösten. Den som är allergisk mot flera olika pollenarter kan idag behöva knapra mediciner större delen av året. 

– Det vi ser är att al, hassel, ek och björk börjar och slutar blomma tidigare än förut, medan de olika gräsarterna samt gråbo inte bara börjar tidigare utan även slutar senare, säger Mare Löhmus Sundström vid Centrum för arbets- och miljömedicin till Allergia.

Tyvärr har Naturhistoriska riksmuseet inte tillräckligt med resurser för att kunna utföra pollenmätningar året om. Därför kan de allergiker som följer pollenrapporterna missa att det är pollen som ligger bakom besvären. Men man räknar med att pollensäsongen nu kan vara en hel månad längre än när mätningarna började på 70-talet. Mätningarna har utförts i Stockholm men förändringarna ser likadana ut i hela landet.

De röd-gula lövhögarna kan vara en annan orsak till allergiska höstbesvär. De är nämligen inte bara vackra, de är också grogrund för mögelsporer, vilket kan vara besvärligt för mögelallergiker.

7 tips – så ligger du steget före höstallergin

  • Ta dina mediciner i god tid innan besvären brukar komma, kanske redan i januari.
  • På hösten stiger fukten i våra källare, så en avfuktare kan hjälpa till att minska besvär för dig som är känslig mot mögel.
  • Höstpromenader är ljuvligt, men kom ihåg att pollenhalterna är högst under morgontimmarna, så det kan löna sig att ta en senare promenad.
  • Släng kläderna i tvätten och ta en dusch direkt om du arbetat i trädgården eller tränat utomhus.
  • Torka eller borsta av husdjur som varit ute. Annars har du snart en rejäl dos pollen i soffan eller sängen.
  • Håll fönstren stängda.
  • Fortsätt med medicinerna även i perioder det känns bättre, tills du verkligen vet att säsongen är över. Halterna kan variera med vädret och det kan komma bakslag.

Källa: Allergia.se, Astma och allergilinjen, Prevention

Bildkälla: Unsplash

 

Läs mer:

Är du vårdeprimerad? Det kan vara pollenallergi

Pollen eller förkylning? Här är skillnaden

Därför är gin och tonic pollenallergikerns bästa vän

Annons