Ny forskning: Därför blir vissa så svårt sjuka i covid-19

Brist i immunförsvaret kan orsaka svårare covid-19.

Att personer som insjuknar i covid-19 får olika symtom och drabbas olika hårt vet vi. Det finns ett uttalat antal riskgrupper, men forskarna är ännu inte överens om varför vissa blir så svårt sjuka och andra inte.

Därför blir vissa svårt sjuka av coronavirus

Nu har en internationell forskargrupp utfört två separata studier i jakten på ytterligare vägledning i kampen på coronapandemin. I den ena studien ingick 659 svårt sjuka patienter och 534 personer med milda symtom. I den andra studien koncentrerade man sig istället på 1 000 svårt sjuka patienter.

I den ena studien upptäckte forskarna en överrepresentation av en mutation som påverkar immunförsvaret negativt. Mutationen, som innebär att kroppen inte kan producera proteinet interferon typ 1, är annars ovanlig. Men i testgruppen upptäcktes den hos 3,5 procent av de svårast sjuka.

Vad är interferon typ 1?

Interferon typ 1 tillverkas så snart kroppen upptäcker att den är infekterad och är en viktig försvarsmekanism mot viruset, menar forskarna. Proteinet hindrar viruset från att föröka sig och ger också tid för andra delar av immunförsvaret att aktiveras.

I den andra studien upptäcktes också en koppling till samma protein, men i den kontrollgruppen upptäckte forskarna att minst tio procent av patienterna hade så kallade autoantikroppar mot det egna interferonet, vilket hindrade deras kroppar från att producera det.

– De här två artiklarna förklarar tillsammans nästan 14 procent av alla svåra fall av covid-19. Det är rätt fantastiskt, säger Qiang Pan-Hammarström, immunolog vid Karolinska institutet och medlem i forskargruppen Covid Human Genetic Effort om studien som nu publiceras i tidsskriften Science.

 

Källa: Svt

Läs också

Förkyld, influensa eller covid – så vet du skillnaden

Forskare: Detta är första symtomet vid covid-19

Senaste nytt om coronaviruset

 

 

Utvald läsning