Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Coronas nästa fas: Nu ökar risken för klustersmitta

03 aug, 2020 
ny fas i coronapandemin, klustersmitta
Efter att den största spridningen av coronaviruset nu verkar mattas av så går vi in i en ny fas med så kalla klusterspridning, som bland annat hänger ihop med så kallade supersmittospridare. Det här ska vi tänka på i höst!
Annons
Efter sex veckor i coronakarantän – nu är Klara-Maria friskBrand logo
Efter sex veckor i coronakarantän – nu är Klara-Maria frisk

Den allmänna spridningen av coronaviruset i Europa har börjat gå ner på de allra flesta håll. Nu ser man istället att mönstret i spridningen handlar mer om lokala utbrott. I Norden har vi redan sett flera exempel på så kallad klustersmitta. Något vi kan räkna med att se mer av till hösten.

Klustersmitta på flera ställen i Norden

Ett exempel på klustersmitta är i Tromsø i Norge. Utanför hamnen sitter 160 personer ur besättningen i karantän på ett fartyg. Inne i hamnen sitter cirka 200 passagerare i karantän på ett hotell. Från början var det fyra konstaterade covid-19 fall på fartyget, det växte snabbt till 33 smittade. Hur många som till slut smittats återstår att se.

Här i Sverige kunde vi redan i våras läsa om hur personer smittats i samband med studentfester och andra tillställningar. Ett nyare fall är ett som Haparandabladet tar upp, där hälften av deltagarna på en privat tillställning i Norrbotten smittats av corona.

Annons

Supersmittspridare kan orsaka klustersmittan

Att coronaviruset sprids i kluster, till skillnad från influensa som man mer brukar beskriva som att smittan går som en våg över befolkningen, handlar ofta om så kallade supersmittspridare.

– Jag tror att de flesta människor som infekteras med viruset inte blir så väldigt smittsamma. Men vissa blir extremt smittsamma, de kallas ibland supersmittspridare, säger Åke Lundkvist, professor i virologi till Svd.

Men det kan alltså vara en väldigt liten del av alla som smittats av coronaviruset som står för väldigt stor spridning. Varför just de här personerna verkar smitta så mycket mer vet man däremot inte.

– Om en person som är supersmittspridare också är i ett sammanhang där den träffar många människor är det stor risk att en smitta tar fart. Då kan en sådan här klustersmitta ske, säger professor Åke Lundkvist.

Om inte smittan begränsas växer den

Han säger också att det inte finns någon egentlig begränsning för hur stort ett kluster kan bli. Om smittan får fortsätta spridas utan begränsningar genom smittspårning och isolering så kan det alltså handla om väldigt stora områden som drabbas.

Annons

I höst kan det alltså bli ännu viktigare att jobba med smittspårning och isolering av personer som utsatts för smitta, just för att förhindra större utbrott av klustersmittspridning. Precis som vanligt är det förstås även viktigt att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens direktiv om att hålla avstånd och att inte samla för många personer på en och samma plats.

Foto: TT

LÄS MER:

Ny studie visar: Var fjärde influensasjuk smittad via vården

Nytt uppdrag för Tegnell: Ökad smittspårning av svenskar

Här är yrkesgrupperna med störst risk att smittas av covid-19

Annons