Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Vad är covid-arm? Det vet vi hittills om reaktionen

01 feb, 2021 
kvinna med covid-vaccin-arm
Begreppet corona-vaccin-arm har dykt upp allt mer i utländska medier. Det handlar om en reaktion på covid-19-vaccinet som ger lite olika symtom. Det här vet vi hittills.
Annons
7 frågor och svar om coronavaccinetBrand logo
7 frågor och svar om coronavaccinet

I takt med att allt fler vaccineras världen över så rapporteras det om nya reaktioner på vaccinet. Något som det pratas en hel del om är covid-arm, eller corona-arm, eller kanske främst covid-vaccin-arm.

Vad är covid-vaccin-arm?

Så vad är egentligen covid-arm? Det beskrivs i amerikanska medier som en sen reaktion på vaccinet mot covid-19. Det vill säga, det handlar inte om den rodnad som vanligtvis kan uppstå kort efter man tagit en vaccinspruta. En rodnad som oftast bli kvar tre-fyra dygn.

Covid-vaccin-arm kommer istället senare, vanligtvis åtta dagar efter att man tagit vaccinet. Armen kan svälla upp, det kan klia runt området där man tagit vaccinet och det kan bli ett rött märke – ibland ett litet märke på ett par centimeter, ibland ett större märke på flera centimeter.

Covid-vaccin-arm är en reaktion från immunförsvaret

– Det finns inget som tyder på att reaktionen är något annat än ett vanligt och kortvarigt svar från immunsystemet när det börjar jobba, säger Dr. Esther Freeman, chef för global hälsa inom dermatologi vid Massachusetts General Hospital till USA Today, som beskriver covid-arm som ofarlig även om det såklart är irriterande och påfrestande.

Annons

Reaktionerna hänger, enligt USA Today, ihop med vaccinet från tillverkaren Moderna och reaktionen har försvunnit efter några dagar. Allt ifrån ett dygn och upp till en vecka. Man har inte sett det här typen av reaktion av de andra vaccinen som ges just nu.

kvinna med covid-vaccin-arm
Rektionen kan ömma och klia, men enligt läkaren är det inte farligt.

Reaktionen är irriterande men inte farlig

Dr. Esther Freeman är noga med att påpeka att det inte är någon fara att ta dos två av vaccinet. Och att man inte ska låta bli att ta just det här vaccinet bara för att det kan klia några dagar.

Hittills har fler kvinnor än män rapporterat om att de fått reaktionen som kallas covid-arm. Allra flest i åldern 30–40 år. Det kan bero på att det framför allt är sjukvårdspersonal, med många just i de åldrarna som hittills har tagit vaccinet.

Källa: USA Today Foto: TT

Annons