Vad är covid-arm? Det vet vi hittills om reaktionen

kvinna med covid-vaccin-arm

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

I takt med att allt fler vaccineras världen över så rapporteras det om nya reaktioner på vaccinet. Något som det pratas en hel del om är covid-arm, eller corona-arm, eller kanske främst covid-vaccin-arm.

Vad är covid-vaccin-arm?

Så vad är egentligen covid-arm? Det beskrivs i amerikanska medier som en sen reaktion på vaccinet mot covid-19. Det vill säga, det handlar inte om den rodnad som vanligtvis kan uppstå kort efter man tagit en vaccinspruta. En rodnad som oftast bli kvar tre-fyra dygn.

Covid-vaccin-arm kommer istället senare, vanligtvis åtta dagar efter att man tagit vaccinet. Armen kan svälla upp, det kan klia runt området där man tagit vaccinet och det kan bli ett rött märke – ibland ett litet märke på ett par centimeter, ibland ett större märke på flera centimeter.

Covid-vaccin-arm är en reaktion från immunförsvaret

– Det finns inget som tyder på att reaktionen är något annat än ett vanligt och kortvarigt svar från immunsystemet när det börjar jobba, säger Dr. Esther Freeman, chef för global hälsa inom dermatologi vid Massachusetts General Hospital till USA Today, som beskriver covid-arm som ofarlig även om det såklart är irriterande och påfrestande.

Reaktionerna hänger, enligt USA Today, ihop med vaccinet från tillverkaren Moderna och reaktionen har försvunnit efter några dagar. Allt ifrån ett dygn och upp till en vecka. Man har inte sett det här typen av reaktion av de andra vaccinen som ges just nu.

kvinna med covid-vaccin-arm

Rektionen kan ömma och klia, men enligt läkaren är det inte farligt.

Reaktionen är irriterande men inte farlig

Dr. Esther Freeman är noga med att påpeka att det inte är någon fara att ta dos två av vaccinet. Och att man inte ska låta bli att ta just det här vaccinet bara för att det kan klia några dagar.

Hittills har fler kvinnor än män rapporterat om att de fått reaktionen som kallas covid-arm. Allra flest i åldern 30–40 år. Det kan bero på att det framför allt är sjukvårdspersonal, med många just i de åldrarna som hittills har tagit vaccinet.

Källa: USA Today Foto: TT

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra:

4 knep: så hanterar du din spruträdsla inför covid-19-vaccineringen

Så arbetar länder för att fler ska vaccinera sig mot covid-19

Ny studie: Så länge har du antikroppar mot corona

Dela på: