Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Carola, 43: Såret på blygdläppen var vulvacancer

11 sep, 2019 
Reportage om vulvacancer.
Vulvacancer är ett okänt begrepp för många kvinnor. Få känner ens till symtomen. Så var det för Carola Siberg också. "När jag fick diagnosen tänkte jag: Herregud, vad är DET för en slags cancer? Jag hade inte hört talas om det."
Annons

Egentligen är Carola Siberg, 43, alldeles för ung för att kunna drabbas av vulvacancer. De allra flesta kvinnor som får cancer i de yttre könsorganen är nämligen över 70 år. Och Carola var ju en levnadsglad 42-årig ensamstående mamma till två söner när hon drabbades. Och levnadsglad, det är hon förvisso fortfarande, trots den pärs hon gått igenom:

– Jag är glad för varje dag jag få med mina barn. Jag ödslar inte tid på onödiga saker och jag vet att det inte finns något ”vi gör det sen”. Man ska göra det nu.

Det var förra våren hon upptäckte att något inte stod rätt till där nere.

Såret ville inte läka

Carola upptäckte ett sår på blygdläppen som kliade. Hon tänkte inte så mycket på det eftersom hon även har lichen, en hudsjukdom som ger klåda och eksem i underlivet. Lichen behandlas med kortison och brukar läka ut inom några veckor. Men den här gången läkte det inte. Såret var kvar och det sved och gjorde ont.

Annons

– Till slut hade jag så ont att jag knappt kunde kissa, säger Carola.

Hon bokade tid hos gynekologen som genast sa: ”Vi måste ta ett vävnadsprov, det där kan vara vulvacancer”. Carola blev livrädd.

Cancern var elakartad

– Herregud, vad är DET för cancer, tänkte jag. Jag hade aldrig hört talas om vulvacancer.

Tiden efter provtagningen grät hon väldigt mycket. Den semester hon hade planerat blev inte vad hon hade tänkt sig. För en vecka in i semestern ringde gynekologen och talade om att Carola hade en elakartad form av vulvacancer som måste opereras akut. Hon fick veta att man måste ta bort stora delar av hennes yttre könsorgan.

– Det väckte så många tankar hos mig. Skulle jag vara helt ihopsydd där nere efteråt? Skulle jag någonsin kunna träffa en man och kunna ha ett aktivt sexliv igen?

Carola Siberg fick vulvacancer.
Carola Siberg hade aldrig hört talas om vulvacancer när hon fick diagnosen. Foto: Youtube

Klitoris och en blygdläpp togs bort

Carola hade turen att få en väldigt förstående gynekolog som förstod hennes oro.

Annons

– Hon förklarade att man numera försöker bevara så mycket som möjligt och att man syr ihop underlivet på ett sådant sätt att det går att ha sex så småningom.

Under operationen fick man ta bort nästan hela klitoris, ena blygdläppen och några lymfkörtlar.

– Jag låg inne i tre dagar. De första dagarna gjorde det fruktansvärt ont att kissa. Jag kunde inte sitta, ha trosor eller torka mig med toapapper och jag behövde hjälp att duscha den första tiden efter operationen.

Hon var fullständigt oförberedd på hur jobbig tiden efteråt skulle bli.

Först efter en månad kände hon att läkeprocessen hade gett resultat. Men de svåra tankarna hade, och har, hon kvar:

– Tyvärr finns det ingen psykologisk hjälp att få efteråt, det finns ingen att prata med om hur sexlivet kommer att bli. Precis som med bröstcancer, försvinner ju en del av kvinnligheten när man har opererats, säger Carola.

Även om hon har väninnor som hon kan prata öppet med, är det inte riktigt samma sak som det skulle vara att få prata med någon som själv har gått igenom samma sak.

Annons

– Som ensamstående mamma har jag inte möjlighet att betala rehab själv och det är omöjligt att få bidrag till det.

Carola om livet efter vulvacancern.
Carola gör idag regelbundna kontroller för att se att cancern inte kommit tillbaka. Foto: Youtube

Vulvacancer och lichen kan hänga ihop

Även om Carola är cancerfri just nu får hon göra regelbundna kontroller några år till. För vulvacancer kan komma tillbaka, särskilt om man har hudsjukdomen lichen. Lichen och vissa typer av vulvacancer kan nämligen orsakas av en liknande typ av HPV-virus som även ger livmoderhalscancer. Därför måste man vara extra noga med att behandla lichen i förebyggande syfte.

– Inför varje ny cancerkontroll återupplever jag skräcken från den dagen jag fick veta att jag cancer. Men trots allt mår jag väldigt bra idag. Jag är tacksam för varje ny dag. Bara en sådan självklar sak som att få hämta mina barn i skolan är en ren glädje!

Annons

Carola har ännu inte haft någon relation. Men hon vet att hon kommer att kunna ha ett sexliv, när hon hittar en man hon känner sig trygg med.

– Till dess lägger jag min energi på att hitta mig själv, säger hon.

Det här är vulvacancer:

Cancer i de yttre delarna av kvinnans könsorgan, vulvacancer, drabbar i huvudsak kvinnor i 70-årsåldern. De områden som kan drabbas är inre och yttre blygdläppar, klitoris och mellangården. Vissa typer av vulvacancer är vanliga även hos yngre kvinnor och man tror att de orsakas av HPV (humant papillomvirus).

Vissa hudsjukdomar ökar risken för vulvacancer. Det gäller bland annat hudsjukdomen lichen. Andra riskfaktorer för vulvacancer är rökning och fetma. Upptäcks sjukdomen tidigt är prognosen mycket god.

De vanligaste symtomen är:

  • ett sår i underlivet som inte läker
  • en knöl i underlivet som inte försvinner
  • en skrovlighet i huden i underlivet
  • klåda
  • smärta
  • blödningar från underlivet

Källa: Sahlgrenska universitetssjukhuset

Läs mer:

10 frågor och svar om cancer i underlivet

Så känner du igen äggstockscancer

14 saker du vill veta om ditt underliv – men inte vågar fråga

Annons