Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Bromsa åldrandet: Så räddar du ryggen!

10 jul, 2012 
Ryggskolan  för dig som vill slippa ha ont i ryggen
Annons

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Välkommen till MåBra:s anti age-guide. Här berättar vår läkare Gunilla Hasselgren hur du förebygger problem med rygg och leder.

Vårt skelett är i ständig förvandling. Efter 30 börjar det långsamt att försvagas, vilket påverkar hela ben och leder.

35, 45 eller 55 +? Det här händer i kroppen:

35

I den här åldern får många sitt första ryggskott, säger Gunilla Hasselgren. Det kan också börja knaka i knän och knäppa i leder utan att det är onormalt – så vitt man inte har ont, förstås. I övrigt bör man inte känna av rygg och leder när man är runt 35 år.

45

Att känna sig lite mer stel i kroppen nu är naturligt, speciellt om man suttit stilla länge. Är man rökare och dessutom väldigt smal kan man drabbas av benskörhet redan i 45-årsåldern. Sjukdomen ger sällan några symtom, utan upptäcks när man får benbrott eller frakturer.

55 +

Krånglande knän är vanligt när man passerat 50. Nu kan man också drabbas av ledsjukdomar som artros. Är man överviktig kan artrosen komma tidigare, särskilt i knäna. Smärta och stelhet är vanliga symtom.

Annons

Varningstecken

Det är inte normalt att ha ständig värk i sina leder eller vara så stel i kroppen att man knappt kommer ur sängen eller fåtöljen, när man varit stilla länge. Då bör man gå till läkaren.

Så här skjuter du upp besvären
Var fysiskt aktiv. Stärk gärna dina muskler med styrketräning. Variera din träning för att belasta olika delar av kroppen. Tänk på att variera arbetsställning, om du har ett stillasittande jobb.

Har du besvär med ryggen? Testa den bästa onlinekursen mot ryggsmärta och ryggproblem!

Annons