Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Boosta din munhälsa - med yoghurt!

17 dec, 2011 
Annons

Det finns gott om mjölksyrebakterier i yoghurt, och den så kallade probiotikan har inte bara en god effekt på din mag- och tarmhälsa.

De nyttiga bakterierna kan också hjälpa dig bli av med dålig andedräkt och minska risken för hål i tänderna. Det visar en färsk studie från universitetet i Barcelona.

Under 7 månader lät de 100 testpersoner dricka probiotisk mjölk varje dag. Forskarna kunde sedan notera att både tandköttsproblem, dålig andedräkt och hål i tänderna minskade i testgruppen jämfört med referenser som inte drack probiotika.

Ett regelbundet intag av probiotika, antingen i form av syrade grönsaker, mejeriprodukter eller tillskott, kan alltså hålla karies på avstånd. Men väljer du just yoghurt eller probiotisk dryck som källa så se gärna över sockerhalten, som i vissa fall kan vara lika hög som i läsk.

Probiotika har också en god inverkan på immunförsvaret, enligt en studie publicerad i British Journal of Sports Medicine. Där konstaterades att idrottsutövare som drabbades av förkylningar med halsont fick betydligt reducerade plågor med hjälp av probiotiskt tillskott.

Källa: KK.no

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons