Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Klimakteriet Täta bröst Om MåBra

Ny studie: Blodprov kan förutspå plötslig spädbarnsdöd

17 maj, 2022
Kajsa Kaijser och bild på på nyfödd som håller mammas finger
Alla föräldrar har någon gång oroat sig för att barnet ska sluta andas. I Sverige dör ca 12 barn per år av plötslig spädbarnsdöd – och än idag är den riktiga orsaken inte fastställd. Barnläkare Kajsa Kaijser berättar att det finns en ny studie som visar att man förhoppningsvis i framtiden kommer kunna se om barnet löper risk för att dö i sömnen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Är du också en av dem som dubbelkollar att bebisen andas? Något alla nyblivna föräldrar har gemensamt är oron över att något ska hända sin nyfödda lilla älskling.

Många menar att det inte riktigt går att förklara orsaken till plötslig spädbarnsdöd, det är nämligen vanligt att barn under ett år får uppehåll i sin andning. Dock brukar andningsuppehållet inte påverka hur barnet mår.

Det finns flera möjliga orsaker till att nyfödda barn plötsligt slutar andas. Andningsuppehållet kan leda till syrebrist, men en annan sak som det kunde bero på är att barnet får svårare att andas om ansiktet inte är fritt eller att barnet blir för varmt och därför slutar andas.

Nu verkar det som att forskare i Australien tror sig ha hittat en markör som visar vilka barn som riskerar att dö i plötslig spädbarnsdöd.

– Det är en ENORM nyhet, menar Kajsa Kaijser som arbetar som barnläkare.

Se också: Så gör du hjärt- och lungräddning på en bebis

Så gör du hjärt-lungräddning på en bebisBrand logo
Så gör du hjärt-lungräddning på en bebis

Om plötslig spädbarnsdöd

Plötslig spädbarnsdöd eller Sudden Infant Death Syndrome, som ofta förkortas som SIDS, är ovanligt. Statistiken säger att 0,1 barn av 1 000 födda barn kan drabbas. I Sverige föds ungefär 120 000 barn, så här blir siffran 12 barn. Men det är något alla föräldrar är oroliga för eftersom ingen vet vilka barn som det kommer att hända.

Annons

Kajsa Kaijser arbetar som barnläkare. Hon menar att trots att man letar förklaringar till att ett synes friskt barn dör under sömnen, hittar man ingen dödsorsak.

– Den största upptäckten hittills har varit att risken minskar avsevärt om barnet sover på rygg. Det var från år 1992 som man började rekommendera att låta barnen sova på rygg och då halverades fallen, berättar Kajsa.

Kajsa Kaijser
Som barnläkare har Kajsa Kaijser behövt ta hand och barn som dött i plötslig spädbarnsdöd.

Under den första levnadsmånaden är plötslig spädbarnsdöd mycket ovanligt. Därefter blir det allt högre risk.

– Den största risken är vid 2–3 månaders ålder för att sedan avta. Cirka 80% procent av fallen inträffar före 6 månaders ålder och pojkar har något högre risk än flickor, säger Kajsa.

Man har spekulerat kring många orsaker genom tiden, plötslig spädbarnsdöd omnämnds nämligen redan 900 år f Kr. Kajsa berättar att många på senare år har resonerat runt en tredelad hypotes: Att ett barn med en medfödd känslighet, utsätts för en utlösande händelse – då den genomgår en kritisk fas i utvecklingen. Dock säger hon att man har inte kunnat förklara vad känsligheten skulle vara.

Annons

Ny studie visar att blodprov kan vara lösningen på plötslig spädbarnsdöd

Det har forskats mycket inom plötslig spädbarnsdöd och nu har australiensiska forskare lyckats hitta en skillnad mellan barn som dör i plötslig spädbarnsdöd och barn som inte gör det. Kajsa berättar:

– Vid 2–3 dagars ålder tas ett blodprov på alla nyfödda, PKU-prov. PKU-prov är en screening för ovanliga medfödda sjukdomar som det är viktigt att känna till redan från start.

Kajsa berättar att provet går till så att man fyller några cirklar på ett papper med blod som sedan får torkas. Detta analyseras, men en del sparas eftersom det kan dyka upp situationer när det är bra för individen att man kan jämföra blodet när man föddes med det aktuella. Men ibland kan man få använda en liten hörna av det där pappret till forskning och det är det de har gjort i den här studien.

– De har jämfört det torkade blodet från barn som dog i plötslig spädbarnsdöd med barn som är jämförbara när det gäller ålder och kön. Vad de mätte var ett ämne som förkortas BChE, som är en signalmolekyl och de såg signifikanta skillnader, berättar Kajsa och fortsätter:

Annons

– De som dog hade signifikant mindre av det ämnet jämfört med de överlevande barnen. Det betyder inte att man nu förstår plötslig spädbarnsdöd. Det är antagligen långt kvar tills man till exempel kan screena för plötslig spädbarnsdöd – och det betyder verkligen inte att man kan sluta följa rekommendationerna för att skydda sin bebis mot det.

Kajsa menar att det inte är en mindre monumental upptäckt, kanske en första nyckel in i gåtan om vad som orsakar plötslig spädbarnsdöd, som i förlängningen ett sätt att upptäcka risken innan barnet dör.

– För även om få drabbas så är det en fruktansvärd tragedi för dem som drabbas och skapar mycket oro hos alla nyblivna föräldrar. Jag som har tagit hand om barn som avlidit i plötslig spädbarnsdöd och deras familjer blev väldigt glad när jag nåddes av nyheten, avslutar Kajsa.

Råd för att förebygga plötslig spädbarnsdöd

1. Låt barnet sova på rygg. Undvik sidan eftersom det finns risk att barnet rullar över på mage.

2. Använd inte nikotin. Det finns ett samband mellan nikotin och plötslig spädbarnsdöd, därför bör nikotin undvikas både under graviditet och amning.

3. Se till att barnets ansikte är fritt, att barnet är lagom varmt och kan röra sig när hen sover. Barnet bör ha optimala förutsättningar för andas och syresätta sig, så skippa kuddar och täcken.

4. Barn som är yngre än tre månader sover säkrast i egen säng, men gärna i samma rum som föräldrarna.

5. Amma om det är möjligt. Man vet att amning är bra eftersom bröstmjölk ger ett visst skydd mot virusinfektioner som kan öka risken för plötslig spädbarnsdöd.

6. Låt barnet använda napp. Om barnet suger på napp minskar risken. Varför vet man inte säkert men förmodligen har det att göra med att barnet lättare vaknar till.

Foto: TT

Källa: 1177.se, studien: Harringtin, CT, Hafid NA, Waters KA. Butyrylcholinesterase is a potential biomarker for Sudden Infant Death Syndrome. EBioMedicine 2022 May 6;80:104041.

Annons