Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerKlimakterietTäta bröst

Ät choklad varje dag – få en större och yngre hjärna

25 jan, 2017 
Ät choklad och föryngra minnescentrat i hjärnan!
Att mörk choklad innehåller nyttiga ämnen visste vi. Men enligt en japansk studie kan det även göra hjärnan yngre!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Mörk choklad har fått många positiva effekter tillskrivna – här har du till exempel åtta anledningar att äta choklad ofta. Forskarna tror bland annat att det är flavonoider, en grupp antioxidanter, i chokladen som ligger bakom de många positiva effekterna.

Att mörk choklad kan göra dig smartare visste vi också redan, men visste du att hjärna blir både större och yngre av det mörka godiset? Det menar några japanska forskare, som har gjort en studie där man lät deltagarna äta 30 gram choklad varje dag i en månad. Chokladen innehöll minst 70 procent kakao.

Efter de fyra veckorna undersökte forskarna deltagarnas hjärnor och upptäckte att 18 av 30 personer hade fått tillväxt i hjärnbarken. Hjärnbarken hjälper oss med inlärning och brukar vanligtvis bli mindre allt eftersom vi åldras. Men enligt forskarna hade deltagarna fått föryngrade hjärnor, mellan 1 till 2 år hade hjärnorna gått tillbaka.

Det är dock en liten studie och för tidigt att dra några slutsatser. Men det är som sagt inte den första studien som visar att mörk choklad kan vara väldigt nyttigt.

Källa: Veckans Affärer, CNBC

 

Gå ner i vikt och motverka demens – med rödvin och mörk choklad

Goda nyheter: rödvin och mörk choklad kan motverka både Alzheimers och övervikt.
Goda nyheter: rödvin och mörk choklad kan motverka både Alzheimers och övervikt.

Läs också: Gå ner i vikt och motverka demens – med rödvin och mörk choklad

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons