Är jag allergisk mot vete?

Glutenfritt inte nyttigare

Fråga:

Jag får klåda i handflatorna och mina knogar torkar och spricker när jag ätit något som innehåller vete. Nu undviker jag vete. Men ibland trillar jag dit igen och inom ett dygn är klådan i händerna tillbaka. Finns veteallergi och kan jag testa mig mot det?

Karin

 

Svar:

Allergi mot vete finns och det går att testa hos läkare. Men det är dock så att det finns många olika proteiner i vete och man kan inte testa för alla. Man kan alltså ha en allergi även om ett test inte visar det.

Veteallergin skiljer sig från glutenintolerans på så sätt att den senare inte är en allergi i vanlig bemärkelse. Glutenintolerans stör och skadar tarmen om man inte äter en kost som är fri från proteinet gluten. Vid veteallergi är det ett annat protein än gluten som man reagerar mot. Man får också mer klassiska allergisymtom av veteallergi – som klåda eller astma och nässelutslag.

Man kan utveckla veteallergi i alla åldrar och det kan vara klokt att få det kollat av läkare. Inte minst för att få hjälp med vilka produkter man ska undvika. Vete och vetestärkelse används i många halvfabrikat, men det ska stå på förpackningen om produkten innehåller det.

Förutom vanligt vetemjöl ska man avstå från alla produkter med ordet ”vete” i sig. Man måste också avstå från grahamsmjöl, dinkelmjöl, couscous och mannagryn. Men det är alltså viktigt att få en ordentlig genomgång av vad man ska äta så att man inte utesluter för mycket ur kosten. Risken är att den blir för ensidig.

Många som har allergi får, eller har, även det vi kallar korsreaktioner eller korsallergi. Det innebär att man får en annan allergi ”på köpet” för att proteinmolekylerna liknar varandra. Därför kan personer som är allergiska mot gräspollen även reagera mot olika sädesslag, som just vete.

Gunilla

Utvald läsning