Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Antibakteriella produkter kan skada din hälsa

01 sep, 2011 
Annons

Anti-bacteria” är bara en av många lockande etiketter på allt från rengöringsprodukter till kläder. Nu varnar experter för att vår bakterienoja kan få hälsofarliga konsekvenser.

De senaste åren har marknaden exploderat av produkter, till exempel träningskläder och sängkläder, som sägs skapa en bakteriefri omgivning. Produkterna är ofta märkta med ord som ”antibakteriell”, ”anti-odör” eller ”bakteriedödande”.

Britta HedlundNaturvårdsverket menar att sådana antibakteriella produkter hotar vår hälsa på samma sätt som överkonsumtion av antibiotika gör.

– Företag tjänar pengar på vår rädsla för att lukta illa. Den överdrivna rädslan för bakterier riskerar att förstöra både vår hälsa och miljö. När man tvättar dessa produkter läcker antibakteriella ämnen ut i vattendragen och påverkar levande organismer. Att vädra träningskläderna efter passet är mycket bättre än att köpa en farlig produkt, säger Britta Hedlund.

Annons

Här är experternas tips för en bakteriesmart vardag:

Skippa antibiotika
Om du blir sjuk, fråga doktorn om det är viktigt att du tar antibiotika den här gången – eller går det att prova något annat?

Handla smart

Köp inte träningskläder och andra produkter som är märkta antibakteriell, anti-odör eller bakteriedödande.

Tänk på hygienen
Tvätta händerna ofta med tvål och vatten utan att skrubba överdrivet.

Spara på desinfektionsmedel
Använd bara desinfektionsmedel när det är medicinskt nödvändigt, till exempel för öppna sår.

Hetta upp maten ordentligt
Upphetta kött ordentligt vid matlagning och diska noggrant skärbrädan efteråt. Då dör bakterierna och du slipper bli sjuk.

Ät smart utomlands
När du åker på utlandssemester, undvik bufféer och kallskuret kött. Kött och kyckling ska vara ordentligt upphettade. Utomlands är bakterier mer sjukdomsframkallande.

Handla svenskt!
Köp svenskt kött – svenska djur matas med mindre antibiotika än utländska.

Källor: Roland Möllby, KI, och Britta Hedlund, Naturvårdsverket.

AV: Julia Collinius

BILD: Thinkstock

Annons