Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerKlimakterietTäta bröst

Anneli 46: Min migrän satt i ryggkotan!

08 aug, 2011 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Efter en speciell ryggbehandling slipper Anneli sin svåra migrän som hon kämpat med i 25 år.

Anneli Sundh har haft återkommande huvudvärk från 20-årsåldern. De senaste två åren har den förvärrats och periodvis har Anneli varit sjukskriven i flera veckor.

– Som värst låg jag bara med persiennerna nere och en tröja hårt virad runt huvudet för att försöka dämpa värken. Det gjorde så ont att jag kunde kräkas. Ibland trodde jag att jag skulle bli galen av värken. Det var som om huvudet skulle explodera.

Värk i flera dagar

Attackerna kom två, tre gånger i månaden och värken varade i flera dagar, på senare tid ibland veckor i följd. Under årens lopp har Anneli besökt olika läkare som alla konstaterade att hon led av spänningshuvudvärk och migrän.

Men trots blodprover, magnetröntgen och remiss till neurologen för utredning och CT-röntgen kunde ingen hitta orsaken. Hon skickades hem med starka värktabletter.

Annons

Anneli har också gått på sjukgymnastik, akupunktur och akupressur men det lindrade bara smärtan ett tag, sedan återkom den. Hon har försökt lägga om kosten, utan resultat.

Atlantotec-metoden

På senhösten förra året då Anneli på nytt var sjukskriven satt hon helt uppgiven vid datorn och googlade på ”spänningshuvudvärk”.

 

– Då dök en träff upp: ”Bli av med din huvudvärk på en behandling.” Flera patienter berättade hur de blivit av med sin värk med något som hette Atlantotec-metoden. Det lät ju helt otroligt!

Anneli bokade och fick en tid i mitten av december.

– Det visade sig att min så kallade atlaskota låg fel och att jag hade en felbelastning på 10 kilo mer på det ena benet, och dessutom sned rygg och framskjuten haka.

En kort stund efter behandlingen släppte plötsligt huvudvärken.

– Jag blev så lycklig. Det var en märklig känsla. Jag fick ett nytt liv den dagen!

Huvudvärken är borta nu och Anneli känner sig piggare. Hon kan äntligen styrketräna så mycket hon vill och engagera sig fullt ut som publikvärd i AIK fotboll.

Annons

Fyra kliniker i Sverige

Atlantotec-metoden togs fram av schweizaren Alfredo Lerro. I dag finns kliniker i Schweiz, Tyskland, Österrike, Italien och Slovenien.

I Sverige startade terapeuten Gert Eriksson den första Atlantotec-kliniken i Stockholm för tre år sedan tillsammans med hustrun Gunilla. Kliniken kallas numera Atlaskotan.

I dag finns fyra kliniker i Sverige och fler planeras.

– Cirka 70 procent av befolkningen har något slags förskjutning på atlaskotan. Det behöver inte vara efter någon olycka med whiplashskada; kotan kan också ha flyttat sig redan vid förlossningen vilket sedan förvärrats, menar Gert Eriksson.

– Atlaskotan är vår översta nackkota och en länk mellan huvudet och resten av kroppen. När den hamnar snett påverkas hela kroppen och muskelspänningar, klämda nerver och blodkärl kan ge i olika krämpor.

I MåBra nummer 8 kan du läsa mer Atlanotec-metoden och hur en behandling går till.

AV: Lise Andersson

BILD: Lennart Dannstedt

Annons