1 av 5 lider av pollenallergi – är det du? Här är symtomen

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

I Sverige har ungefär var femte person pollenallergi, eller hösnuva som det också kallas. För en del är det inget stort besvär – man blir lite snorig och ögonen kliar. Men många ser fram emot våren ungefär lika mycket som man ser fram emot en rejäl släng av influensan – nästäppa, rinnsnuva, det kliar i halsen, ögonen och näsan, ständiga nysningar, sömnproblem, trötthet och dåligt humör. Sköna maj – jo, tjena.

Hur känns pollenallergi?

Tyvärr är inte alltid förståelsen på topp när det gäller hösnuva – det hörs ju nästan på namnet. Lite gulligt, nästan. Har man åkt på influensa är det helt ok att stanna hemma och vila sig frisk. Men om man har har en riktigt dålig allergidag förväntas man ändå fungera ungefär som vanligt – trots att man inte gör det !

Många allergiker beskriver pollenmånaderna som att leva i en glasbubbla. Man är inte riktigt sig själv och känner sig avskärmad från resten av världen. Och när både näsan och ögonen rinner hela tiden kan det vara svårt att känna sig fräsch och sommarsnygg.

Vad är allergi?

Immunförsvarets uppgift i kroppen är att skydda oss mot bakterier, virus och andra mikroorganismer, som kan göra oss sjuka. Ett av immunförsvarets vapen är inflammation, som vid till exempel en förkylning gör att slemhinnorna i näsan och ögonen svullnar, kliar och rinner.

Men hos allergiker reagerar immunförsvaret också på helt ofarliga saker, till exempel björkpollen, och drar igång hela försvarsmaskineriet utan att det egentligen ”behövs”. Det är alltså inte pollen som du mår dåligt av som allergiker, utan immunförsvarets egen reaktion.

Hur vet man att man är allergisk mot pollen?

Pollensäsongen och förkylningssäsongen överlappar varandra, så ibland kan det vara knepigt att veta varför näsan rinner. Men om näsan fortsätter att rinna efter en vecka och du inte har några andra förkylningssymtom, som feber eller ont i halsen, så kan det vara allergi. Om dina föräldrar är allergiska ökar också risken för att du blir det.

8 symtom vid pollenallergi

  • både rinnsnuva och nästäppa
  • trötthet
  • nysningar
  • kliande näsa
  • röda, kliande, rinnande ögon
  • besvären börjar under pollensäsongen
  • besvären går inte över inom en vecka
nasonex-pollenallergi

Lindra pollenbesvären med rätt allergiläkemedel

På apotek och i handeln finns det flera receptfria allergiläkemedel, som kan lindra dina besvär. Vilket du bör välja beror på hur svåra besvär du tycker att du har.

Lätta besvär av pollen: Välj antihistaminer

Om dina besvär är lindriga, inte gör det svårt att sova och om du inte känner dig hämmad i dagliga aktiviteter, som skola, arbete, fritid och idrott, då ska du i första hand välja antihistaminer. De har medelgod effekt på kliande näsa och ögon, nysningar och rinnsnuva.

Måttliga-svåra besvär av pollen: Välj anti-inflammatorisk nässpray

Om dina besvär är riktigt jobbiga, gör det svårt att sova, samtidigt som du känner dig hämmad i vardagen, då ska du i första hand välja en anti-inflammatorisk nässpray – till exempel Nasonex, som finns receptfritt på de flesta apotek och i många livsmedelsbutiker.

Nasonex verkar genom att minska inflammationen i näsans slemhinnor och hjälper bra mot kliande näsa, nysningar, rinnande och täppt näsa.

Om det ändå inte hjälper?

Om du fortfarande inte känner att dina besvär blir bättre kan du prova att kombinera antihistaminer och antiinflammatorisk nässpray. Skulle du ändå inte få bukt med besvären på egen hand bör du prata med din läkare.

Foto: TT

Läs mer om pollenallergi:

Pollenallergi? Detta bör finnas i ditt medicinskåp!

Katarina får nytt vaccin mot pollenallergi

Pollen eller förkylning – här är symtomen!

Mer innehåll från MåBra
Dela på: