Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstTBE

Allergi-kalendern: Då är halterna av pollen som allra värst

04 apr, 2017 
I april brukar pollenallergikerna börja känna av att björkarna slår ut. Med den här kalendern är det lätt att hålla koll på vilka pollenhalter som är värst – månad för månad.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Våren innebär sol, knoppar och varmare väder, men det innebär även röda, kliande ögon och rinnande näsa för många av oss. Åtminstone om man är allergisk mot pollen som är som värst just under våren, som till exempel björk, sälg, vide, alm, al eller hassel.

Vilken pollen reagerar du på? Ta en titt i pollenkalendern här nedanför för att se när den brukar vara som värst, på så vis är du förberedd när smällen kommer och du kan också se på ett ungefär när lidandet är över.

Informationen i kalendern kommer från palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet och är baserad på över 20 års insamlade data. På deras hemsida kan du även se hur höga halter det är i just din stad dag för dag.

Läs också: Pollenallergi kan vara orsak till trötthet

 

Då kan olika typer av pollen ge som mest besvär:

April

I april blir pollen från al allt mer påtaglig. Det är också nu som björk, sälg, vide och alm börjar ställa till det för folk.

Annons

Maj

I maj kommer den jobbigaste perioden för de som är björkpollenallergiker. Alm, sälg och vide håller i sig och in kommer även gräs och ek som blir allt värre ju längre månaden går.

Juni

Under sommaren är gräset oftast den största boven till de kliande ögonen. Björkpollenallergikerna får det allt lättare och i slutet av månaden brukar besvären av björk ha försvunnit helt.

Juli

I juli är gräspollenhalterna på sin absoluta pik – hela månaden. Ogräset gråbo börjar också smyga sig på och förvärras oftast för varje vecka denna månad.

Augusti

Pollen från gråbo når sina högsta halter i början av augusti, men toppen lägger sig relativt snabbt. Gräset lugnar ner sig lite, men fortsätter att vara märkbart för många månaden ut.

September

Äntligen börjar det bli lättare att andas igen! Gråbo och gräs finns i viss mån kvar, men i slutet av månaden bör även de ha lagt sig.

Källa: Pollenrapporten.se

Foto: Shutterstock

 

Lindra pollenallergi naturligt

Lindra pollenallergin naturligt.

Läs också: Lindra pollenallergi naturligt

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons