Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstTBE

Lider du av veteallergi? Här är 9 vanliga tecken!

10 mar, 2017 
Misstänker du att du är glutenintolerant? I själva verket kanske du är allergisk mot vete. Symtomen är lika – men det är två helt olika sjukdomar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att magen krånglar och gör ont kan vara tecken på att du inte tål spannmål. Vanligast är känslighet mot vete. I vissa fall handlar det om glutenintolerans, celiaki. Men ibland är det fråga om veteallergi. De två tillstånden förväxlas ofta. Glutenintolerans är en tarmsjukdom, medan överkänslighet mot vete beror på en allergi. Då reagerar immunsystemet mot livsmedlet.

– I vete finns flera slags proteiner, bland annat gluten. En glutenintolerant person tål inte gluten, medan de flesta veteallergiker gör det. De reagerar i stället på några av de andra proteinerna i vetet, säger Søren Wille, medicine doktor och barnallergispecialist vid Lunds universitet.

Vanliga symtom vid veteallergi är mag- och tarmbesvär och buksmärtor.

– Man kan även ha eksem och nässelutslag eller besvär från övre luftvägarna, astma och nästäppa. I vuxen ålder är symtomen ofta mer diffusa, med uppblåsthet i magen och lös avföring, säger Søren Wille.

Annons

Veteallergi kan visa sig i vilken ålder som helst. Den beror på att immunförsvaret bildar antikroppar, så kallade IgE-antikroppar, mot vete. Symtomen kommer oftast snabbt efter att man har ätit vete eller andats in vetemjöl i luften.

– Får man veteallergi i vuxen ålder kan det vara svårare att ställa en säker prognos. Man kan ha symtom och reagera på vete utan att det syns i blodprovstest. Endast en procent av de med veteallergi har IgE-antikroppar i blodet, säger Søren Wille.

Omkring en fjärdedel av alla vuxna är överkänsliga mot någon typ av mat eller dryck. Men bara mellan 10 och 20 procent av dem har en överkänslighet som går att bevisa i tester där de utsätts för livsmedel.

– Det är en stor skillnad mellan upplevd och bevisad överkänslighet. Men bristen på bevis behöver inte betyda att man inbillar sig. Att utreda överkänslighet mot mat kan vara svårt, säger Søren Wille.

Matallergi kan vara besvärlig att leva med. Man måste alltid vara noga med vad maten innehåller.

Annons

Søren Willes råd om man misstänker att man har någon typ av överkänslighet är att ta reda på vad som orsakar allergin, därefter ta hjälp av en dietist för att lägga om kosten.

– Det är inte speciellt vettigt att på egen hand utesluta vete ur kosten och laborera på egen hand. Man ska inte i onödan avstå från mat som man felaktigt tror att man inte tål. Då plockar man bort billiga och bra näringsämnen, kolhydrater och protein.

Tecken på att du kan vara allergisk mot vete

* Mag- och tarmbesvär

* Eksem eller nässelutslag

* Svullna nässlemhinnor och bihålor

* Besvär med astma

* Rinnande näsa

* Influensaliknande symtom som feber och ömhet i kroppen

* Ödem

* Depression

* Nedsatt immunförsvar

Misstänker du veteallergi?

Uteslut inte vete på egen hand om du tror att du är överkänslig. Risken är att du går miste om viktig näring helt i onödan. Vänd dig i stället till en läkare för att få allergin bekräftad.

Vid misstanke om veteallergi tar man ett blodprov som visar om du har IgE-antikroppar mot vete.

Symtom på veteallergi i vuxen ålder ger dock inte alltid utslag via blodprov. Då kan en personlig utredning med blindtest, pricktest, öppna provokationer och uteslutningsmetoder fastställa allergin.

Källa: Allergikompetenscentrum, vardguiden,se, celiakiförbundet

 

Av Margaretha Eldh

Bild Thikstock

Annons