Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckTäta bröstHudcancerKlimakteriet

8 saker som händer i kroppen när du sover för lite

03 jan, 2016 
AvMikaela Råberg
Sömnbrist går ut över hela din kropp!
Sömn är livsviktigt för både kropp och knopp. Visste du till exempel att för lite sovande kan leda till sjukdomar, inlärningssvårigheter, övervikt och förlorad sexlust?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

När vi sover återhämtar sig såväl kropp som hjärna, därför är det så viktigt med regelbunden och god nattsömn. Mellan sex och nio timmar per dygn rekommenderas för en vuxen person, men det är i första hand kvaliteten som räknas.

Läs även: Somnar du för sent och vaknar för tidigt? Här är anledningen!

Att sova några timmar för lite någon gång ibland är inte hela världen och kan mestadels ”tas igen” under nästkommande natt. Är sömnbrist däremot något du ofta råkar ut för finns det skäl att ta tag i problemet.

8 negativa effekter av långvarig sömnbrist:

1. Förkylningar

Studier visar att personer som sover mindre än fem timmar per natt löper större risk att bli förkylda jämfört med personer som sover mer än sju timmar, oavsett bakgrund eller vikt.

2. Magproblem

Att sova dåligt påverkar inte bara ditt psyke, även magen kan ta stryk – med en inflammerad tarm och sura uppstötningar som resultat. Du kan dessutom riskera att utveckla IBS.

Annons

Läs även: Så gör du för att råda bot på sömnlösheten

3. Inlärningssvårigheter

För lite sömn påverkar våra hjärnor i högsta grad och kan rubba vår förmåga att minnas och bearbeta intryck och ny information. Vi blir lite dummare helt enkelt.

4. Humörsvängningar

Forskning visar att vi blir mer lättirriterade och oftare drabbas av humörsvängningar när vi har sovit dåligt.

5. Huvudvärk och migrän

Om du har huvudvärk efter en sömnlös natt är det helt normalt. Studier visar nämligen att dålig sömnkvalitet kan leda till migrän och att sömnapné kan orsaka huvudvärk.

6. Minskad sexlust

Att få tillräckligt med god sömn är viktigt för lusten och underlättar kopplingen mellan hjärnans signaler till underlivet. Det har också betydelse för hur ofta vi har sex.

Läs även: Därför behöver kvinnor mer sömn än män

7. Dålig syn

Det finns ett samband mellan dålig sömn och tunnelseende, att se dubbelt samt att se suddigt. Ju längre du är vaken desto sämre ser du och löper större risk att börja hallucinera.

8. Viktuppgång

Forskare har kommit fram till att vi tenderar att småäta mer och även välja mer kaloririkt när vi inte får vårt sömnbehov tillgodosett. Särskilt tydligt är det på barn.

Källa: Business Insider

Läs även: Så förändras sömnen när vi blir äldre

AV: Mikaela Råberg  BILD: Thinkstock

Annons