7 hälsofördelar som bara gäller kattägare

Att äga en kisse är inte bara mysigt. Kattägare kan räkna med ordentlig bonus på hälsokontot, visar en rad olika studier. Här är sju talande exempel:

Din katt verkar ångestdämpande

katt-depression

Att gosa med sin misse frigör må bra-hormonet oxytocin, vilket minskar stressnivåerna i kroppen och motverkar oro. Av samma anledning har kattägare en stor fördel i sin fyrfota vän i svåra tider av sorg eller ångest, där kattens närvaro har en läkande effekt.

Din katt sänker ditt blodtryck

gullig-katt

Kattägare kan räkna med lägre blodtryck jämfört med personer som inte har någon mjau-kompis i hemmet. Det finns också studier som pekar på att kattägare löper mindre risk att drabbas av stroke jämfört med personer som har andra husdjur.

Din katt gör dig friskare

gullig-katt-som-ar-sot

Att ha en katt i hemmet betyder också att ha katthår i hemmet. Och en hel del andra objudna gäster som bor i kattens päls. Men i det damm, kvalster, mjäll och annat som också kliver genom kattluckan finns det hälsovinster om du har tur. De minskar nämligen risken att du utvecklar allergier och astma. Det förutsätter såklart att du inte är kattallergiker.

Din katt kan ersätta en partner

sota-kattungar

Att äga en katt (eller vara ägd av en katt) reducerar känslan av ensamhet. För även om kissen är oberoende och självständig har ni starka band. Så pass starka att dina känslor kan ha samma motsvarighet som i en mänsklig kärleksrelation, visar en Schweizisk studie.

Din katt gör dig snyggare

man-med-katt

Singel och kattägare? Grattis, då blir du automatiskt lite mer attraktiv i omgivningens ögon. En studie visade att män med en katt i hemmet hade stora pluspoäng hos kvinnor. Männen uppfattades automatiskt mer intelligenta och känslosamma om de också var kattägare.

Din katt kan förlänga ditt liv

gullig-katt-igen

De brukar ha nio liv, men delar tydligen med sig av livskraften till sin ägare också. Hjärtpatienter  som har en katt hemma tenderar att leva längre jämför med medpatienter som saknar husdjur. Och manliga kattägare har bättre kärlhälsa, där särskilt blodfetter och dåliga kolesterolvärden tycks förbättras tack vare husdjuret.

Din katt klöser bort depp

fin-katt

Du som har katt löper mindre risk att drabbas av depression, och om den slår till har du en stor hjälp i din spinnande kompis. Effekten är så stor att många experter vill skriva ut katt på recept, för att patienten ska kunna kela, klappa och njuta av en mjuk vän – som kanske också är en god lyssnare.

Källor: Heart Fitness Revolution, Webmd

BILD: Thinkstock

 

Toxoplasma: Du kan bli tokig av din katt

toxoplasma

Impulsiv, utåtriktad, risktagande eller deprimerad? Det kan bero på en helt vanlig parasit som var femte svensk bär på. Ny forskning visar att parasiten kan påverka vår personlighet. Men du kan skydda dig mot den!

Läs mer: Du kan bli galen av din katt – på riktigt!