5 goda skäl att stanna hemma när du är förkyld

Sitt inte på kontoret och snörvla – gå hem och kurera dig!

7 av 10 svenskar som är förkylda går ändå till jobbet eller skolan, visar en ny undersökning utförd av Novus på uppdrag av Ipren. 16 procent uppgav till och med att de gått till kontoret när de haft influensa. Och medan lite snuva inte behöver vara någon större fara kan sjuknärvaron på arbetsplatsen faktiskt få allvarliga negativa konsekvenser.

Här listar vi 5 bra anledningar att hålla dig hemma när du är förkyld:

 

1. Du smittar andra

Tidigare forskning har visat att det bara tar 4 timmar för ett förkylningsvirus att sprida sig till 50 procent av personalen på ditt kontor. Skona dina kollegor och håll dig på avstånd istället!

2. Du förlänger din förkylning

Är du sjuk så behöver du vila och kurera dig. Genom att tvinga dig iväg till jobbet stressar du kroppen och försvårar dess arbete med att bekämpa förkylningsviruset. Risken blir att din förkylning blir mer utdragen.

3. Du gör sämre ifrån dig på jobbet

När du är sjuk kan du inte prestera till max. Känner du dig trött och hängig, har huvudvärk och halsont eller rentav feber så kommer du att jobba långsammare och hjärnan kommer att kännas segare. Du kostar företaget pengar i minskad produktivitet och riskerar att göra klantiga misstag. Vila upp dig och kom tillbaka när du mår bra istället!

4. Du stör dina kollegor

Har du någonsin suttit bredvid någon som hostar, nyser och snyter sig stup i kvarten? Inte så fräscht – och faktiskt ganska störande, eller hur?

5. Du kan utgöra en fara för andra

Precis som du inte ska köra bil när du är berusad ska du heller inte köra bil till jobbet när du är sjuk. Förkylningssymptomen kan göra det svårare för dig att koncentrera dig på körningen, med potentiellt katastrofala följder. Kommer du till jobbet med hjälp av kommunala färdmedel riskerar du istället att sprida ditt virus till riskgrupper såsom äldre, gravida, spädbarn och kroniskt sjuka. Medan ett influensavirus är besvärligt för din del, kan det vara rent livsfarligt för någon som redan har ett nedsatt immunförsvar.

 

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

Här är maten som stärker ditt immunförsvar

Citrusfrukter är ett utmärkt vapen mot förkylningsvirus!

Maximera dina chanser att hålla dig frisk hela hösten! Här är maten som boostar ditt immunförsvar och skyddar dig mot säsongens virusinfektioner.

Läs mer: Här är maten som stärker ditt immunförsvar

 

Har du förkylning eller influensa …?

förkylning