5 anledningar att skippa light-läsk

Den kanske lovar noll på kalorikontot, men det betyder inte att light-läsken lämnar kroppen oberörd. Enligt amerikanska tidningen Prevention finns det en rad negativa hälsoeffekter bland bubblorna, här är fem av dem.

1. Nedsatt njurfunktion

Dricker du light-läsk dagligen ökar du markant risken att drabbas av njurproblem, visar en studie vid Harvard.

2. Läsk-igt för midjemåttet

Risken att utveckla bukfetma och högt kolesterol är 34% högre hos personer som dricker light-läsk. Detta kan i sin tur resultera i hjärt-kärlproblem, enligt samma källa.

3. Ohälsosamt för tänderna

Det är inte sockret i läsken som skadar tänderna, även sockerfria alternativ kan ställa till oreda. Syran i läsken har i flera studier visat sig skada emaljen, och vid överdriven konsumtion riskerar tänderna att vittra sönder.

4. Depp på burk

Den som dricker fyra eller fler burkar med läsk dagligen ökar risken att drabbas av depression med 30%. Detta enligt American Academy of Neurology.

5. Skadligt för hjärtat

Fler än ett glas light-läsk om dagen ökar risken att drabbas av stroke med 43% enligt samma artikel.

– Jag tycker man bör undvika light-drycker i största möjliga mån. Det påverkar inte blodsocker och är fritt från kalorier, men det kan skapa ett onödigt sötsug som i sin tur kan påverka både hälsa och vikt negativt. Den som är diabetiker bör välja den här typen sockerfria alternativ såklart, men jag tycker att alla ska se på light-utbudet som ett äta-sällan-sortiment. Många tycker att det är fritt fram, eftersom dessa produkter lockar med få kalorier – men det är också då man riskerar att äta för mycket och skapa ett behov. Och få problem med magen!, säger MåBra:s viktcoach Marie Tegnér.

Nya rön: Lightläsk kan öka ditt midjemått

Vill du ha platt mage bör du undvika artificiellt sötade drycker. En ny amerikansk studie visar nämligen att det finns en koppling mellan lightläsk och bukfetma.

Läs mer: Därför kan du bli överviktig av lightläsk

BILD: Thinkstock

Utvald läsning