Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Alla artiklar om bakterier Täta bröst Om MåBra

17 vanliga frågor och svar om ditt hjärta

08 maj, 2010
Cecilia Linde, professor och överläkare på hjärtkliniken, Karolinska universitetssjukhuset, svarar på kvinnors vanligaste frågor om hjärtat.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Finns det något enkelt test som visar att man ligger i riskzonen för hjärtsjukdom?

– Det finns inget test som är 100 procent säkert. Däremot kan doktorn undersöka hjärtat med EKG och mäta dina blodfetter. Det, tillsammans med andra faktorer som  blodtryck, bukfetma, rökning, arbetsrelaterad stress och ålder, hjälper doktorn att göra en värdering av din risk att drabbas. Om det behövs kan doktorn också lägga upp en behandlingsplan. Skulle du till exempel ha högt blodtryck kan du få mediciner mot det. Det som är viktigt är att följa upp medicineringen och se till så att du verkligen når behandlingsmålen.

 

Får kvinnor andra symtom vid en infarkt än män?

– Att kvinnor skulle få annorlunda symtom än män vid hjärtinfarkt är inte riktigt sant. För det mesta är de vanligaste symtomen för båda könen ett kraftigt tryck över bröstet som varar längre än tio minuter och som strålar ut i armar, käke och rygg.

Annons

 

Ibland hugger det till ordentligt i bröstet, det känns som en kramp. Är det kärlkramp?

– Korta hugg kommer sällan från hjärtat. Om hugget kommer när du andas lugnt kan det vara lungsäcken som är retad. Det kan också komma från skelettet om du har haft en lång period av hosta. Kärlkramp ger ett tryck i bröstet när man anstränger sig eller blir upprörd. När man slutar röra på sig brukar pressen släppa.

 

Jag har mycket hjärtsjukdom i släkten. Kommer jag också att drabbas?

– Ärftlighet är bara en liten del av helheten. Högt blodtryck och rökning är större riskfaktorer för hjärtsjukdom än ärftlighet. Dem, och riskfaktorer som bukfetma och stress, kan du påverka själv. Då sänker du risken att drabbas ytterligare.

 

Vad är en tyst infarkt? Hur vet man om man har haft en infarkt utan symtom?

– Tysta infarkter är ovanliga och upptäcks ofta av en slump när man gör ett EKG eller en ultraljudsundersökning. De ger inte några symtom. Ibland upptäcks de först när infarkten har försvagat hjärtat så mycket att man har fått hjärtsvikt. Själva svikten kan också ge diffusa symtom, till exempel oförklarlig trötthet, flåsighet och dålig kondition.

Annons

 

Jag drabbas av andnöd ibland när jag vilar. Kan det bero på hjärtat?

– Andnöd kan ibland vara symtom på hjärtsvikt eller hjärtmuskelinflammation. Hjärtsvikt beror på att man har förändringar och försvagningar i sina kranskärl. Symtomen kommer ofta smygande. Hjärtmuskelinflammation kan också ge andnöd. En  orsak till hjärtmuskelinflammation är att man har tränat hårt trots feber och förkylning.

 

Jag har panikångest med mycket hjärtklappning. Hur ska jag veta att hjärtklappningen beror på min ångest och inte på ett hjärtfel?

– Ibland kan hjärtklappningen vid panikångest förväxlas med återkopplingstakykardier i hjärtat. De ger en snabbt påkommande hjärtklappning, som kan botas med så kallad ablation. För att utesluta eventuella missförstånd kan du be din läkare göra några tester. Med ett bandspelar-EKG kan man registrera hjärtat i 24 timmar och se om det rör sig om återkopplingstakykardi. Be också att få ta prover på din ämnesomsättning eftersom rubbningar i den kan ge kraftig hjärtklappning.

Annons

 

Vilka symtom ska man alltid söka hjälp för?

– Kraftigt tryck över bröstet som strålar ut i armar och rygg och som håller i sig i mer än tio minuter.

 

Vilka symtom ger högt blodtryck?

– Huvudvärk, spänningar och trötthet kan bero på högt blodtryck. En del kan också bli lite rödbrusiga i ansiktet. Har man högt blodtryck kan man sänka trycket med mediciner. Det är inte ovanligt att man får ta flera mediciner samtidigt. Det allra viktigaste vid högt blodtryck är att man följer upp medicineringen så att den verkligen fungerar.

 

Hur ofta ska man kolla hjärtat?

– Är man frisk räcker det att kolla hjärta och blodtryck vart femte år.

 

Är det farligt med dubbelslag?

– Nej, generellt är det inte farligt. Ofta beror det på att man har en låg vilopuls. Det är också vanligt att man känner av dubbelslag mer när man är ung.

 

Mina kolesterolvärden är förhöjda. Hur farligt är det?

– Ett lätt förhöjt kolesterolvärde är ingen larmklocka, om man är frisk i övrigt. Ligger det lätt i överkant kan man ofta få ner det genom att motionera mer och äta nyttigare.

Annons

 

Mitt hjärta slår väldigt snabbt mellan varven – varför? Min doktor hittar inget fel på hjärtat.

– Mitt råd är att ta pulsen för att se om det verkligen rusar eller om det bara känns så. Mellan 60 och 90 slag i minuten är normalt. Ibland kan hjärtklappning bero på andra sjukdomar, till exempel struma. Då får man hög ämnesomsättning, som i sin tur kan ge hjärtrusningar. En annan förklaring till hjärtklappning är att man har druckit för mycket kaffe.

 

Min mamma är 60 år och har hjärtflimmer. Är det allvarligt?

– Hjärtflimmer  i 60-årsåldern är inte ovanligt. Symtomen är bland annat hjärtklappning och trötthet.  Flimmer är en ålderssjukdom och alltså vanligare i hög ålder. Flimmer är också vanligare bland kvinnor än män eftersom kvinnor blir äldre. Många vet inte om att de är drabbade eftersom flimret inte ger så mycket symtom när man blir äldre. Är man frisk i övrigt behöver man inte oroa sig för flimmer.

Annons

 

Vilka sjukdomar förväxlas lätt med hjärtsjukdom?

– Astma och KOL förväxlas med hjärtsjukdom ibland, liksom luftrörskatarr och hosta, som gör att man blir öm i bröstkorgen. Stress kan ge ett tryck över bröstet. Vid magkatarr bildas det syra i magen och det kan kännas som en sveda i bröstkorgen.

 

Finns det någon riskfaktor som speciellt kvinnor ska se upp med?

– Ja,  havandeskapsförgiftning är en bortglömd riskfaktor. Det ökar risken för hjärtsjukdom. Har man haft havandeskapsförgiftning bör man kolla upp sitt blodtryck minst vart femte år för att utesluta hjärtsjukdom.

 

Är stress farligt för hjärtat?

– Det finns undersökningar som visar att hjärtproblem ökar vid extrem stress, som krig och jordbävningar. Men vanlig prestationsstress är inte farlig. Riktigt skadlig blir stressen först när man inte kan gå ner i varv längre. Samma sak om man har regelbundna sömnbesvär. Då måste man göra något åt situationen.

Av Vivvi Alström

 

Annons